Er Spania et land?





Har du noen gang lurt på hvorfor dine spanske naboer gjerne nøler med å kalle seg spanjoler? Spør du dem hvor de kommer fra, svarer de gjerne Katalonia, Andalucia eller en av de andre regionene som til sammen utgjør Spania.


Spania er en union satt sammen av 17 regioner med større eller mindre grad av indre selvstyre. Avtalene de ulike regionene har forhandlet frem med sentralregjeringen i Madrid, beror på historiske forhold og varierer mye. Noen har for eksempel rett til å skattlegge innbyggerne i egen region.

Forskjellene i avtaler beror på mange forhold, blant annet hvor lenge siden det er regionsmyndighetene forhandlet med sentralregjeringen men også ulikheter i økonomi, språk og kultur spiller viktige roller. Hver enkelt region har sin egen folkevalgte forsamling som står for styre og stell i saker regionene selv har kontroll over.

Regionale konflikter i Spania er slett ikke noe nytt. Best kjent er kanskje de langvarige og til dels blodige konfliktene omkring spørsmålet om Baskerlands selvstendighet.

Høsten 2017 var søkelyset på Katalonia og konflikten mellom sentralregjeringen i Madrid og regionen med Barcelona som hovedstad. Valget 22. desember løste langt fra striden. Befolkningen i Katalonia er delt i spørsmålet om man skal forbli en del av Spania eller ikke, selv om flertallet i desember stemte for partier som støtter uavhengighet.

Tror du fortsatt spanjoler har nasjonalfølelse som en nordmann? Har du noen gang tenkt på hvorfor det spanske herrelandslaget i fotball ikke spiller kamper i Katalonia? Katalanerne stiller ikke som supportere på tribunene på slike kamper – de heier frem sine spillere – og de kommer fra Barcelona eller andre Katalonia-baserte lag.

NRKs aktualitetsprogram Ekko, satte i november søkelys på Katalonia. I podcasten får vi blant annet høre fra nordmenn som bor i Katalonia (som bor i regionen) og har sitt levebrød der. Hvordan ser de og deres bekjentskapskrets på det som skjer om dagen? Hva sier Spania-kjennere om bakgrunnen for konflikten? Hvorfor buer katalanerne når kong Felipe besøker regionen?

Klikk her for å høre programmet ”Er Spania et land?” fra NRK: https://www.acast.com/ekko/er-spania-et-land

Kan du spansk geografi?
Nordmenn flest kan gjerne plassere kystregioner som Valencia, Katalonia og Andalucia på Spania-kartet. Øygruppen Balearene med Mallorca, Menorca og Ibiza er i likhet med Kanariøyene kjente feriesteder for mange.

Baskernes kamp for uavhengighet har fått mye mediedekning i perioder, og mange vet at baskerne er en folkegruppe som er konsentrert om grenseregionen mellom Spania og Frankrike. Kanskje liker du vin fra Rioja og vet hvor den regionen er plassert? Men hvor ligger Galicia (som enkelte forveksler med Gallia, et område i Frankrike der Asterix og Obelix med venner visstnok holder til…)?

Hvilke regioner består Spania av og hvor ligger de nå egentlig? Test deg selv – og lær mer - med Seterras geografispill som du finner her: https://online.seterra.com/en/vgp/3005
Det er gratis og gøy!
 
Oliven og Poteter

Kommentarer