Hverdagsoppfinnelser du ikke visste var spanske



Nordmenn flest fremhever gjerne ostehøvelen og bindersen som kjente norske oppfinnelser. Men finnes det tilsvarende hverdagsprodukter vi alle kjenner til som ble funnet opp i Spania? Så klart!

Blant spanske oppfinnelser finner vi for eksempel stiftemaskinen. Den aller første stiftemaskinen ble laget i Baskerland i det 18. århundre, og kunden var selveste kong Louis XV av Frankrike. I motsetning til dagens langt mer beskjedne stiftemaskiner, var hver eneste stift som ble brukt i denne første utgaven gravert med kongens emblem.


Siden har stiftemaskinen hatt en rivende utvikling og blitt allemannseie over hele verden. Ulike manuelle og elektriske utgaver blir ikke bare brukt til å holde bunker av papir sammen men også til å stifte sammen sårkanter, papp, tynne metallplater, trevirke og mye mer.

Er du glad i kjærlighet-på-pinne? De aller første slikkepinnene så dagens lys i Spania. Eric Bernat som startet selskapet Chupa Chups, mente godteriprodusenter ikke tok problemet med klissete fingre hos barn alvorlig nok. På 1950-tallet satte han derfor drops på små trepinner og solgte dem for en pesos stykket. Chupa Chups ble en kjempesuksess. Chupa Chups selges nå i mer enn 150 land verden over. Du har sikkert sett den gule og røde logoen – den er tegnet av selveste Salvador Dali. Dali er kanskje den mest kjente surrealistiske maler gjennom alle tider, men han tok også oppdrag innen reklame, film og mote. https://snl.no/Salvador_Dal%C3%AD.

Oliven og Poteter

Kommentarer

  1. Nyttig gitt! Måtte bare kjøpe kjærlighet på pinne med hjem til barnebarna! Skikkelig spanske😂

    SvarSlett
    Svar
    1. Ble det Chupa Chups? Regner med at barnebarna kommer til å kose seg skikkelig med dem! Kanskje de til og med googler hvem Dali er?

      Slett
    2. Det ble Chupa Chups - en kjempestor med 12 pinner i! Ja - jeg gleder meg til å lære dem om den spanske oppfinnelsen - og om Dali!! Men det blir ikke før vi er samlet på vinterferie - på Rørosvidda🤗🎿⛷🏂

      Slett
    3. Nydelig, de er gode! Håper dere får en fantastisk fin familietid! Beste ønsker fra Oliven & Poteter!

      Slett

Legg inn en kommentar

Vi setter pris på å høre fra deg!