Hundrevis av bøker om Spania - gratis!


Visste du at du kan få tilgang til flere hundre bøker om Spania uten å betale en krone? På Nasjonalbibliotekets tjeneste www.Bokhylla.no finner du blant annet reisehåndbøker, spansk-norske ordbøker, romaner, dikt og noveller og historiske verk. Har du pc, nettbrett eller smarttelefon som logger på fra Norge, er det bare å lese i vei. Logger man på fra Spania eller andre land er det utvalget man har dessverre mer begrenset.




Gjennom gigantprosjektet Bokhylla.no digitaliserer Nasjonalbiblioteket alle bøker som er utgitt på norsk frem til og med år 2000. Tjenesten lar deg søke på navn, tittel og emne. Så hva fant Oliven & Poteter av interessant stoff om Spania?

Emneordet ”Spania” resulterte i nesten 400 treff! De forskjelligste kategorier var representert: Språk, kokebøker, kunst, reisehåndbøker, juss, teknologi og religion. Aller flest treff fikk vi i kategorien Historie og geografi.

Kunnskapsforlagets gode, gamle blå ordbøker på spansk og norsk ligger ute til fri bruk. Vi fant også en mengde reisehåndbøker – ikke av aller nyeste dato, men det kan være morsomt å lese om Spania for noen år siden også. Hvordan ble landet og dets innbyggere beskrevet for en tid tilbake? Enkelte ting har selvfølgelig forandret seg lite, annet er dramatisk forskjellig.

For historieinteresserte byr Bokhylla på noen riktige skatter som knapt er å oppdrive lenger. George Orwell, som kanskje er best kjent som forfatter av den uhyggelige fremtidsvisjonen ”1984”, ligger for eksempel ute på Bokhylla.no med boka ”Hyllest til Katalonia”, en beretning som bygger på hans egne erfaringer fra den spanske borgerkrigen.

Visste du at cirka 300 nordmenn meldte seg som frivillige i den spanske borgerkrigen? Mange av dem ble drept i kampene. Også Yngvar Ustvedts bok ”Arbeidere under våpen.” om nordmenns innsats i krigen som raste fra 1936 til utbruddet av 2. verdenskrig, er tilgjengelig på Bokhylla.no.

Blant bøker med hyggeligere temaer fant blant annet vi Toppen Bechs ”Vandringer i Spania” og flere kokebøker vi akter å teste i praksis i månedene som kommer. Bøker om kjente spanske kunstnere vil også komme på lesemenyen hos Oliven & Poteter.

Oliven & Poteter

 

Kommentarer