Chufa: Historisk supermat fra Valencia



Chufa er svært populært i Spanias Valencia-region. De senere årene har chufa, eller tigernøtter, fått status som ”supermat” i store deler av verden, men her i Spania er det næringsrik tradisjonsmat med røtter helt tilbake til Oldtidens Egypt. Oliven & Poteter har testet chufa. Har du også lyst til å prøve litt ”tiger på tanken”, så gir vi deg oppskrift også.

Chufa er rotfrukten/-knollen fra en plante med det velklingende latinske navnet Cyperus esculentus. På norsk kalles den gjerne tigernøtt (enkelte kaller den også jordmandel).

Tørkede tigernøtter til salgs på fredagsmarkedet i Torrevieja.


I Spania brukes tigernøtten oftest til å lage den melkeliknende drikken horchata - en utmerket
tørsteslukker, som i tillegg er særdeles næringsrik. Smaken er litt nøtteaktig og søtlig, og vi synes egentlig ikke den minner om så mye annet vi kjenner til. Ser du etter et alternativ til melk som verken inneholder laktose eller gluten, kan også horchata være noe for deg.

Horchata nytes tradisjonelt som ferskvare som best drikkes med en gang etter tilberedning og gjerne på stedet der den lages. Men chufa selges også som konsentrat på flaske som du blander ut med vann. Vi blandet en del konsentrat med fire deler vann og fikk en søt, melkelignende drikk.

Som nevnt kan man kjøpe tørkede tigernøtter på markeder, den finnes også i mange supermarkeder. Chufa selges både med og uten skall. For å lage en horchata-lignende drikk hjemme, bløtes tigernøttene ut i vann og kjøres i blender eller kjøkkenmaskin (se oppskrift på slutten av artikkelen). Konsistensen på tigernøtter minner om fersk kokosnøtt. Som basis i ulike typer smoothier synes vi horchata’en gjør seg veldig godt.

Horchata er god som basis i ulike typer smoothier og er en sunn tørsteslukker på varme dager.


Fra Egypt til Spania
Chufa hører vi først om i det gamle Egypt der det fortelles at faraoene satte stor pris på smaken av tigernøtter. Man tror at egypterne dyrket chufa allerede i det sjette årtusen f.Kr. Rester av tigernøtter er funnet i sarkofager fra så langt tilbake. På faraoenes tid spiste de tigernøttene enten kokt i øl eller som søtsaker sammen med honning. Chufaen ble også brukt i en medisinsk krem (med i dag litt ukjent formål), i tillegg ble chufa brent som et slags luftrensemiddel i hjemmet og for å fjerne lukt i klær.

Fra oldtidens Egypt, har chufa’en reist gjennom Nord-Afrika. Arabiske invasjonsstyrker brakte med seg tigernøtten til Iberia-halvøya. Jordsmonnet i det sydlige Spania har vist seg særdeles gunstig for å dyrke planten. Siden alkoholinntak er forbudt i islam, konsumerte ikke muslimene i Spania tigernøtter kokt i øl slik som de gamle egypterne. De utviklet i stedet en melkelignende drikk som ble forløperen til dagens Horchata Valenciana.

I våre dager er Alboraya, utenfor Valencia, senter både for dyrking av chufa og for produksjon av horchata. Der har man også utviklet nye produkter, prosesser og smaker. I dag kan du blant annet kjøpe småkaker og iskrem med chufa, chufa-alioli (for de som ikke har oppdaget alioli, så er det en hvitløksmajones hjemmehørende i Valencia-regionen), chufa-sjokolade og til og med en chufa-øl kalt Antara.

En halv liters horchata-konsentrat ga to liter drikkeklar tigernøtt-melk.


Moderne supermat
Chufa omtales ofte som ”supermat”. Den sies å ha være bra for helse og velvære på flere måter. Tigernøtter er i alle fall næringsrike: De skal blant annet inneholde tre ganger mer kalium enn banan, og er rike på magnesium og kostfiber. De har like mye jern som rødt kjøtt. Chufa skal også hjelpe med forbrenningen, være bra for hjerte- og karhelse, inneholde betydelige mengder antioksidanter (blant annet vitamin E), stimulere immunsystemet og fungere syrenøytraliserende.

Ettersom chufa verken innholder laktose eller gluten er den et godt alternativ for folk med matintoleranse eller -allergier. Vi har så langt ikke prøvd chufa i bakverk, men finmalt tigernøtt, såkalt chufa-mel, skal kunne erstatte hvetemel i oppskrifter.

Tigernøtten skal være god for kolesterolbalansen, og den har høyt innhold av sunne, umettede fettsyrer – faktisk på linje med olivenolje. Og bare for å ha sagt det: Chufa er ikke nøtter, så folk med nøtteallergi har ingenting å frykte her. Tigernøtten har så vidt vites, heller ingen annen tilknytning til tigre enn et svakt stripemønster på det brune skallet.

Du finner tigernøtter på flere av de lokale markedene her på Costa Blanca (se også Mat og Markeder). Konsentratet som selges på flaske, finner du lettere i helsekostforretninger, og chufa-øl er nå tilgjengelig på utvalgte barer og restauranter i regionen.

I Norge fører en del helsekostforretninger chufa-produkter. Vi fant tigernøtter solgt både som mel og påleggssmør (sistnevnte brukes i stedet for peanøttsmør eller lignende). Liker du tigernøtter, bør du imidlertid tenke på å kjøpe dem her hvor de blir dyrket. Kilopriser varierer, men er betydelig rimeligere i Spania enn i helsekostforretninger i Norge. I det høye nord, har vi funnet priser på 645 kroner per kilo for hele nøtter. På fredagsmarkedet i Torrevieja fikk vi til sammenligning tak i chufa av god kvalitet i den boden der vi pleier å kjøpe mandler og nøtter, til 2,50 euro for en kvart kilo, altså omtrent 95 kroner kiloen.

Har du lyst til å lage din egen horchata? I tillegg til å drikkes som den er, gjør horchata seg utmerket som basis i en sunn og god smoothie sammen med frukt og bær (og kanskje litt nøtter). Prosessen er muligens litt omstendelig for noen, men det morsomt og slett ikke vanskelig å lage sin egen ”superdrikk”.

Fremgangsmåte: Dekk en kopp tørkede tigernøtter med vann (et par kopper vann eller litt mer til en kopp chufa) og la dem ligge i bløt i 24 timers tid ved vanlig romtemperatur. Her er kvaliteten på tigernøttene viktig, de bør ikke være for gamle (se datomerking eller kjøp fra en markedsbod du vet har ferske varer). Gamle tigernøtter blir i likhet med bønner, vanskelige å få helt myke.

Ha tigernøtter, bløtevannet og fire kopper kokende vann i en blender og purer til massen er helt jevn. Det tar gjerne et par, tre minutter. Ha i ekstra vann om det er vanskelig å få massen finkornet. Sil deretter fra det tørre (mer grovkornede av massen): bruk en melsikt eller et dørslag med et klede i og en tresleiv eller lignende til å presse ut så mye chufa-melk som mulig. Kast eller komposter det som blir igjen i sikt/dørslag.

Krydre gjerne horchata-melken med litt kanel og salt og rør til saltet er oppløst. Prøv deg frem, men begynn med ¼ ts kanel og tilsvarende mengde salt. Om du ikke synes drikken er søt nok, kan du tilsette sukker, honning eller sirup av et eller annet slag (lønnesirup og agave er gode alternativer.)

Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på:                         www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss noen ord:              olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                           www.Facebook.com/Olivenogpoteter



Kommentarer