Chufa
er svært populært i Spanias Valencia-region. De senere årene har chufa, eller
tigernøtter, fått status som ”supermat” i store deler av verden, men her i
Spania er det næringsrik tradisjonsmat med røtter helt tilbake til Oldtidens
Egypt. Oliven & Poteter har testet chufa. Har du også lyst til å prøve litt
”tiger på tanken”, så gir vi deg oppskrift også.
Tørkede tigernøtter til salgs på fredagsmarkedet i Torrevieja. |
I
Spania brukes tigernøtten oftest til å lage den melkeliknende drikken horchata -
en utmerket
tørsteslukker,
som i tillegg er særdeles næringsrik. Smaken er litt nøtteaktig og søtlig, og
vi synes egentlig ikke den minner om så mye annet vi kjenner til. Ser du etter
et alternativ til melk som verken inneholder laktose eller gluten, kan også horchata
være noe for deg.
Horchata
nytes tradisjonelt som ferskvare som best drikkes med en gang etter
tilberedning og gjerne på stedet der den lages. Men chufa selges også som
konsentrat på flaske som du blander ut med vann. Vi blandet en del konsentrat
med fire deler vann og fikk en søt, melkelignende drikk.
Horchata er god som basis i ulike typer smoothier og er en sunn tørsteslukker på varme dager. |
Fra Egypt til Spania
Chufa hører
vi først om i det gamle Egypt der det fortelles at faraoene satte stor pris på
smaken av tigernøtter. Man tror at egypterne dyrket chufa allerede i det sjette
årtusen f.Kr. Rester av tigernøtter er funnet i sarkofager fra så langt tilbake.
På faraoenes tid spiste de tigernøttene enten kokt i øl eller som søtsaker
sammen med honning. Chufaen ble også brukt i en medisinsk krem (med i dag litt
ukjent formål), i tillegg ble chufa brent som et slags luftrensemiddel i
hjemmet og for å fjerne lukt i klær.
Fra
oldtidens Egypt, har chufa’en reist gjennom Nord-Afrika. Arabiske invasjonsstyrker
brakte med seg tigernøtten til Iberia-halvøya. Jordsmonnet i det sydlige Spania
har vist seg særdeles gunstig for å dyrke planten. Siden alkoholinntak er
forbudt i islam, konsumerte ikke muslimene i Spania tigernøtter kokt i øl slik
som de gamle egypterne. De utviklet i stedet en melkelignende drikk som ble forløperen
til dagens Horchata Valenciana.
En halv liters horchata-konsentrat ga to liter drikkeklar tigernøtt-melk. |
Moderne supermat
Chufa omtales
ofte som ”supermat”. Den sies å ha være bra for helse og velvære på flere måter.
Tigernøtter er i alle fall næringsrike: De skal blant annet inneholde tre
ganger mer kalium enn banan, og er rike på magnesium og kostfiber. De har like
mye jern som rødt kjøtt. Chufa skal også hjelpe med forbrenningen, være bra for
hjerte- og karhelse, inneholde betydelige mengder antioksidanter (blant annet
vitamin E), stimulere immunsystemet og fungere syrenøytraliserende.
Ettersom chufa
verken innholder laktose eller gluten er den et godt alternativ for folk med matintoleranse
eller -allergier. Vi har så langt ikke prøvd chufa i bakverk, men finmalt
tigernøtt, såkalt chufa-mel, skal kunne erstatte hvetemel i oppskrifter.
Tigernøtten
skal være god for kolesterolbalansen, og den har høyt innhold av sunne,
umettede fettsyrer – faktisk på linje med olivenolje. Og bare for å ha sagt
det: Chufa er ikke nøtter, så folk med nøtteallergi har ingenting å
frykte her. Tigernøtten har så vidt vites, heller ingen annen tilknytning til
tigre enn et svakt stripemønster på det brune skallet.
Du finner
tigernøtter på flere av de lokale markedene her på Costa Blanca (se også Mat og Markeder). Konsentratet som selges på
flaske, finner du lettere i helsekostforretninger, og chufa-øl er nå
tilgjengelig på utvalgte barer og restauranter i regionen.
I Norge fører
en del helsekostforretninger chufa-produkter. Vi fant tigernøtter solgt både
som mel og påleggssmør (sistnevnte brukes i stedet for peanøttsmør eller
lignende). Liker du tigernøtter, bør du imidlertid tenke på å kjøpe dem her
hvor de blir dyrket. Kilopriser varierer, men er betydelig rimeligere i Spania
enn i helsekostforretninger i Norge. I det høye nord, har vi funnet priser på
645 kroner per kilo for hele nøtter. På fredagsmarkedet i Torrevieja fikk vi
til sammenligning tak i chufa av god kvalitet i den boden der vi pleier å kjøpe
mandler og nøtter, til 2,50 euro for en kvart kilo, altså omtrent 95 kroner kiloen.
Har du
lyst til å lage din egen horchata? I tillegg til å drikkes som den er, gjør horchata
seg utmerket som basis i en sunn og god smoothie sammen med frukt og bær (og
kanskje litt nøtter). Prosessen er muligens litt omstendelig for noen, men det morsomt
og slett ikke vanskelig å lage sin egen ”superdrikk”.
Fremgangsmåte:
Dekk en kopp tørkede tigernøtter med vann (et par kopper vann eller litt mer til
en kopp chufa) og la dem ligge i bløt i 24 timers tid ved vanlig romtemperatur.
Her er kvaliteten på tigernøttene viktig, de bør ikke være for gamle (se
datomerking eller kjøp fra en markedsbod du vet har ferske varer). Gamle
tigernøtter blir i likhet med bønner, vanskelige å få helt myke.
Ha
tigernøtter, bløtevannet og fire kopper kokende vann i en blender og purer til
massen er helt jevn. Det tar gjerne et par, tre minutter. Ha i ekstra vann om
det er vanskelig å få massen finkornet. Sil deretter fra det tørre (mer
grovkornede av massen): bruk en melsikt eller et dørslag med et klede i og en
tresleiv eller lignende til å presse ut så mye chufa-melk som mulig. Kast eller
komposter det som blir igjen i sikt/dørslag.
Krydre
gjerne horchata-melken med litt kanel og salt og rør til saltet er oppløst. Prøv
deg frem, men begynn med ¼ ts kanel og tilsvarende mengde salt. Om du ikke
synes drikken er søt nok, kan du tilsette sukker, honning eller sirup av et
eller annet slag (lønnesirup og agave er gode alternativer.)
Hilsen
Oliven & Poteter!
Følg
oss på: www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send
oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Vi setter pris på å høre fra deg!