Nyt sola – og pass på øynene, særlig de blå

Skinner sola i dag? Såre øyne er et tegn på at det kan være flere deler av kroppen enn huden som er i ferd med å bli solbrent. Langvarig eksponering for solas stråler, spesielt ultrafiolett stråling, kan gi alvorlig og – i enkelte tilfeller – uopprettelig øyeskade. Akkurat som lys hud blir solbrent raskere enn mørk, er faktisk blå og grønne øyne mer utsatt for solskader enn brune. Hvordan beskytter du deg? Kan billige solbriller være like bra som dyre? Hva skal du se etter når du velger solbriller? Og: Møt fire nyskapende spanske brilledesignere som er i ferd med å gjøre seg bemerket internasjonalt.
 
Det er viktig å beskytte øynene godt enten du er på stranda eller fjellet!


Forrige uke besøkte Oliven & Poteter Vision Expo i New York. Messen samlet 3.500 eksperter på øyehelse, mer enn 700 utstillere og 16.000 innkjøpere, optikere og andre bransjefolk. Vi spurte en rekke eksperter hvordan en nordboer best kan beskytte øynene i et solrikt klima.

UV-stråling: fiende nr. 1
Det er først og fremst UV-stråling som påfører oss øyeskade. De fleste av oss kjenner fenomenet: Etter noen timer på stranden kan øynene føles som sandpapir. Det skyldes ganske enkelt solbrenthet. På lang sikt kan overdreven eksponering for sol øke risikoen for en rekke problemer og tilstander av ulik alvorlighetsgrad: fra flere rynker rundt øynene til grå stær og øyekreft.
 

Stråling fra sola som treffer øyet kan forårsake varige skader. Illustrasjon: Zeiss.



Hvordan beskytte seg? Jordas ozonlag er selvfølgelig vår første forsvarslinje mot skadelige UV-stråler. Unngår du å være ute i det aller mest intense sollyset, er mye gjort. Men er du soltilbeder eller av andre grunner mye ute i intens sol, gir en bredbremmet hatt eller caps billig og bra beskyttelse. Mange solbriller verner også effektivt mot skader. Ekspertene vi traff på årets Vision Expo, anbefalte at man bruker solbriller så lenge sola er oppe. Selv om været er overskyet, løper vi over tid en betydelig risiko for øyeskade.



Billig vs dyrt
Utvalget av solbriller er enormt. Hva skal en stakkars forbruker se etter? Er billig like bra som dyrt? Det finnes faktisk brukbare argumenter for å kjøpe solbriller fra supermarkedet, bensinstasjonen eller en av 1-euro-butikkene som det er så mange av i Spania. Har du en tendens til å glemme igjen solbriller, miste dem eller sitte på dem? For noen av oss er solbriller forbruksvare. Da er kanskje billige utgaver et utmerket alternativ. For her var ekspertene vi møtte på Vision Expo, samstemte: Det aller viktigste når du velger solbriller er at de gir full beskyttelse mot UV-stråler.
 
Billig eller dyrt, utvalget er enormt.



Velg solbriller merket 100% UV-beskyttelse (100% UV protection), alternativt kan det oppgis at brillene beskytter mot stråling med bølgelengder opp til 400 nm (nanometer). Hvordan vet du at merkingen er korrekt? Vel, her må hver enkelt vurdere hva en velrenommert leverandør er verdt. En pekepinn på kvalitet fikk vi imidlertid: Før du betaler i kassen hos en butikk som selger billige solbriller, kan det lønne seg å inspisere glassene. Jevn farge på hele brilleglasset kan være en indikasjon på kvalitet.



Du har som vi, kanskje hørt påstanden om at solbriller får pupillene til å åpne seg mer enn de ville gjort uten briller og at de følgelig kan øke øynenes eksponering for skadelig UV-stråling. Ideen ble avvist av flere av ekspertene på messen, deriblant Dr. Jotinderpal Sidhu, visepresident i Younger Optics, et selskap med hovedkvarter i Torrance, California: “Brilleglass som blokkerer ultrafiolett stråling eliminerer den risikoen,” sier han til Oliven & Poteter. (www.youngeroptics.com)



Farge og polarisering – hvilken rolle spiller det?

Hvilken rolle spiller fargen på glassene? Som sagt, hovedsaken når du velger solbriller er at de blokkerer UV-stråler, men tilbringer du mye tid utendørs i skarpt sollys, anbefales mørke glass. Størrelsen på glassene kan også bidra til bedre solbeskyttelse: Jo større desto bedre. Speilglass, ulike farger og øvrig overflatebehandling på glassene derimot er hovedsakelig en smakssak og ikke et spørsmål om øyehelse.


Hva med polariserte glass, hvor viktig er det? Polarisering fjerner størsteparten av sjenerende speiling eller refleksjon, derfor kan du oppleve at slike briller gir deg bedre syn for eksempel på golfbanen, på stranden og i bilen.
 
Polarisert effekt (til høyre) reduserer gjenskinn og forbedrer kontraster.
Bilde av Piccolo Namek, Wikipedia.


På Vision Expo merket vi oss for øvrig at mange eksperter nå tar opp et relativt nytt problem de mener man bør ta hensyn til ved valg av briller: såkalt blått lys. Eksponering for blått lys fra sola er nødvendig bl.a. for god døgnrytme. Enkelt forklart blir vi trøttere ettersom det blå lyset avtar utover kvelden. Nyere overflatebehandlinger slipper gjennom det som gjerne refereres til som ”godt blått lys”; synlig blått lys med større energiinnhold som kan påføre oss øyeskade, blokkeres. Optikere er foreløpig stedet å gå for de som er på jakt etter briller med disse egenskapene.



Billige briller kan være bra, men er komfort, utseende og høy kvalitet på materialer og arbeid viktig for deg, er det sikreste å kjøpe fra velrenommerte firmaer. Da er kanskje et av de spanske selskapene Oliven & Poteter møtte i New York noe å vurdere?



Under presenterer vi fire leverandører av briller som viser at Spania ligger i fremste rekke internasjonalt både når det gjelder design og kvalitet. (Bare så det er sagt: Oliven & Poteter har valgt ut disse fire fordi vi likte det de presenterte på messen. Vi har ingen avtale om å promotere selskapene eller produktene deres og har ikke mottatt noen form for ytelse fra dem for å skrive denne artikkelen. Vi synes bare det er morsomt å vise frem spansk entreprenørskap og kreativitet.)



Parafina
Miljøvennlige briller? Det er ideen bak det Madrid-baserte firmaet Parafina. Selskapet som ble startet for fire år siden, tilbyr brilleinnfatninger laget av resirkulerte materialer – for det meste aluminiumsbokser og plastflasker. Parafinas designere benytter også naturlig kork, bambus og nylon i sine innfatninger.
 
Parafina lager blant annet brilleinnfatninger av bambus.


Parafinas innfatninger beskrives som håndverksprodukter. De er særdeles lette og laget slik at man kan bytte glass dem. Man slipper med andre ord å kjøpe ny innfatning hver gang man trenger nye briller fordi synet har forandret seg. Alle materialer skal være trygge for allergikere og fri for helseskadelige materialer. https://www.parafinaco.com/.



Kypers
Kypers tilbyr kvalitetsbriller i spenstige, moderne design til en rimelig penge. Selskapet har vokst raskt: “Vi startet opp i 2015 med bare tre brillemodeller, nå har vi 1.000 modeller og representanter i 50 land,” forteller kommunikasjonsdirektør for selskapet Célia Bentaleb til Oliven&Poteter.
 
Kypers Bratt modell.



Kypers’ innfatninger leveres i acetat, titan og andre metaller. Selskapets solbriller – for menn, kvinner og ungdom - kan kjøpes direkte via selskapets websider eller hos optikere over hele Spania, også på Costa Blanca.



Barcelona-baserte Kypers Eyewear ble for alvor kjent verden over da fotballspilleren Gerard Piqué fra FC Barcelona begynte å markedsføre selskapets produkter. Noen vil kanskje huske at hans partner er den columbiansk-fødte sangeren Shakira. 



Du kan se mer av hva Kypers har å by på her www.kypers.com



Mó eyewear

I følge eksportdirektør Adriana Verdeal er Mó Spanias ledende leverandør av moteriktige briller. Mó designer og produserer vanlige synskorrigerende briller, solbriller (Mó SUN) og innfatninger for alle aldersgrupper.


Mó Multiopticas er en sammenslutning av spanske optikere som selger sine innfatninger og briller fra flere hundre butikker over hele Spania. Hovedkontoret ligger i Madrid. Mó forklarer sin suksess med at de har funnet den rette balansen mellom kvalitet, pris og moteriktig design.
 
Mó Sun Kids, fra Mó eyewear.


Eksportansvarlig for Mó José Paredes forteller at selskapet tar mål av seg til å vokse internasjonalt. Han mener forholdene ligger til rette: ”Brillekunder er mindre trofaste mot tradisjonelle merker og tør å uttrykke sin personlige smak i større grad enn før.”

Når det gjelder solbriller, tilbyr Mó spennende farger og design, polariserte glass og ikke minst solbriller som hektes utenpå vanlige briller – etter samme prinsipp som enkelte av våre lesere kanskje husker fra 60- og 70-tallet.

José Pares ber Oliven & Poteters lesere være oppmerksom på at enkelte smarttelefoner har skjermer som ikke er forenlige med polariserte brilleglass. Her kan du se Mós utvalg av innfatninger og solbriller: www.moeyewear.com

GIGIBarcelona
Patricia Ramos er designeren bak GIGIBarcelona, et familieselskap som ble startet for femti år siden, men som under Ramos’ ledelse har blitt en ledende leverandør av designerbriller. “Hos oss får du moderne farger og former, og de mest trendy modellene på markedet,” sier Ramos selv. 

 
GIGIBarcelona solbriller.


GIGIBarcelonas solbrille-kolleksjon bærer navn som New York, Roma og Ibiza. Glassene er av høy kvalitet, med UV-blokkering og mange morsomme detaljer inkludert fargede glass i alle regnbuens farger. Briller fra GIGIBarcelona selges hos optikere i Spania og en rekke andre land. Solbriller kan kjøpes gjennom selskapets nettbutikk: www.gigibarcelona.com.


Husk å sjekke øynene hos optiker eller øyelege regelmessig. Beskytt øynene dine med solbriller, da kan du trygt nyte sola på Costa Blanca og for den saks skyld på påskefjellet!


Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på:                   www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                      www.Facebook.com/Olivenogpoteter




Kommentarer