I Spania
spises en matrett med røtter helt tilbake til Romerriket i tiden nå før påske. Kanskje
drar du kjensel på den?
Vi har en
spansk venninne som er en racer med mat. Hun har drevet cateringvirksomhet, og
familien har en liten gård der de dyrker en masse spennende grønnsaker og
frukt. Det tok ikke lang tid fra vi skrev om tigernøtter her på bloggen (se vår
artikkel Chufa: Historisk supermat fra
Valencia) til hun
var på pletten med kommentarer: Chufa i smoothier syntes hun hørtes veldig godt
ut, men vi måtte ikke glemme å nevne at tigernøtter inngår i påskemattradisjonene
her i Valencia.
![]() |
Ingrediensene torrija lages av: brød, egg og horchata. Enkelt, godt. |
En
variasjon av retten er beskrevet allerede hos Apicius, den romerske kokeboken skrevet
på latin som stammer fra det 4. eller 5. århundre. Brødskiver ble her vendt i
melk og stekt i olivenolje. Enkel og god mat som hvem som helst kan lage.
Torrijas benytter
brød som gjerne har ligget en dag eller to. Tørt brød – en vanligvis ganske
kjedelig sak - gir faktisk de aller beste torrijas. Tørre skiver tar opp mye horchata
og eggeblanding og forvandles til skikkelig kosemat. Og som sagt, torrijas
finner du ofte på bordet i spanske familier i tiden mellom askeonsdag (i år
falt den på 14. februar) og slutten av påsken. Har du ikke en bestemor fra
Valencia-regionen, gir vi deg oppskriften her.
Torrijas til to personer:
5-6
skiver daggammelt brød
3,5 dl
ferdig utblandet horchata
2 egg,
sammenpisket
![]() |
Stekes i panne til gylden. Klar til å spise etter bare noen få minutter. |
Hell
horchata-melken i en bolle eller dyp tallerken og pisk eggene lett sammen i en
annen tilsvarende bolle. (De må være vide nok til at du får dyppet brødet i
bollene.) Vend først skivene i horchata slik at de blir myke, men ikke la dem
ligge så lenge at de går i oppløsning. Dypp deretter skivene i eggeblandingen
og stek dem i varm panne. Skivene kan selvsagt stekes i olivenolje som hos de
gamle romerne og de fleste spanjoler, men smør gir etter vår mening en enda
bedre smak.
![]() |
Ferdig torrijas med jordbærsyltetøy |
Er det ikke pussig med mat? Den både knytter oss mennesker sammen og skiller oss fra hverandre. Mat er uansett en morsom måte å bli kjent med nye mennesker og kulturer på.
Hilsen
Oliven & Poteter!
Følg
oss på: www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send
oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Vi setter pris på å høre fra deg!