Spania er viden kjent for
sitrusfrukten som dyrkes her, og vi som holder til på disse kanter er
bortskjemt med solmoden sitrus rett fra treet store deler av året. Du kan
selvfølgelig navnene på de fleste av dem, fra appelsin og mandarin til sitron,
grapefrukt og lime. Men kjenner du Buddhas
hånd og citron med «c»? Navnene på familiens mindre kjente
medlemmer, minner oss på at sitrus ikke er en innfødt i Spania, men har reist både
langt og lenge for å komme hit. Sitrus har en flere tusenårig historie som er
knyttet til gamle handelsveier, mektige riker, krig og erobring.
Sitron
med «s» - den gule sitrusfrukten vi
alle kjenner - er neste sitrusfrukt som gjør sin inntreden i Europa. Vi kjenner
til at sitron ble dyrket i Roma før år null. I mer enn 1.000 år forblir imidlertid
citron og sitron på det nærmeste enerådende sitrusfrukter i Europa. De ses på
som medisinplanter og benyttes i religiøse seremonier, men verdsettes også for
sin nydelige duft. De er likevel relativt sjeldne, og derfor kostbare og i
hovedsak forbeholdt eliten.
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.
Sitrusfrukter har
hatt en lang og tidkrevende vei til Spania.
|
Verdens mest
verdifulle frukt
Sitrus er i dag verdenshandelens mest verdifulle frukttype målt i kroner
og øre. Det omsettes om lag 116 millioner tonn sitrus hvert år ifølge UNCTAD,
FNs organisasjon for handel og utvikling. Spania er en stor produsent: nesten
seks millioner tonn av den sunne frukten dyrkes for salg hvert år. Men likevel
havner landet som nummer seks på listen over verdens største sitrusdyrkere.
Du ville kanskje ikke gjettet hvilket land som er verdens største
sitrusprodusent? Det er faktisk Brasil med nesten 21 millioner tonn per år. Men
det skal sies: Den iberiske halvøya har historisk sett hatt en finger med i
spillet for tre av verdens fem største sitrusprodusenter, mer om det litt senere.
Visste du at Kina er nest største produsent av sitrusfrukt? Det skulle man
ikke tro utfra utvalget i lokale supermarkeder hverken i Skandinavia eller
andre steder i den vestlige verden. Grunnen er at kinesiske myndigheter har
innført høye tariffer for å hindre eksport av fruktene – fra et av områdene der
sitrusen har sitt opphav. For ja, sitrus stammer fra Sydøst Asia, nærmere
bestemt subtropiske og tropiske områder sør for det østlige Himalaya.
Hvordan spredte sitrusdyrkingen seg fra Sydøst-Asia til den iberiske
halvøya og videre? Det er en spennende historie. Forskere har fulgt ruten
gjennom funn og analyse av pollen, frø og ulike andre planterester, samt via
skriftlige kilder, mynter, veggmalerier, skulpturer og andre kunstneriske
uttrykk.
Først ute: Citron med
«c»
Citron
er ikke en feilstaving av sitron, om du måtte tro det. Citron med «c» er betegnelsen
på frukten forskerne tror kan ha vært den opprinnelige sitrusen. Du finner varianter
av citron på markeder her på Costa Blanca hvis du leter litt.
Buddhas hånd.
|
På latin heter den «citron medica», og navnet henspeiler på fruktens
mange gode helsevirkninger. I tillegg til å inneholde en rekke antioksidanter
som kan bidra til å forebygge helseproblemer fra hjerte-/karsykdommer og kreft
til solskader på huden, inneholder citron og all sitrus en hel del C-vitamin og
kostfiber. Dessuten er den en kilde til kalsium, kalium, vitamin A og folat.
Citronen var i tidlige tider ikke uten grunn skattet for sine medisinske
egenskaper.
Citronen er en aromatisk sitrusfrukt. Arkeologer og botanikere har klart
å spore det de tror er den første systematiske dyrkingen av citron til
landområder som i dag tilhører India, Nepal, Bangladesh og Myanmar - alle land
der buddhismen har stått eller fortsatt står sterkt. En oppsiktsvekkende
citron-variant kalles da også Buddhas Hånd. Det hender du finner den på
utendørsmarkeder her på Costa Blanca. Citrus
medica sarcodactylis heter den på latin, den er en variant av citron med
finger-liknende utvekster, noen vil kanskje heller si den ligner en knallgul blekksprut.
Uansett utseende har ulike citron-varianter tykt skall og knapt noe
fruktkjøtt i forhold til hva vi er vant til hos dens mer kjente slektninger. Det
fikk Oliven & Poteter erfare da vi prøvde å lage marmelade av varianten
Buddhas Hånd – det ble heller tørre greier som syltetøy betraktet, mer som
kandisert sitrusskall (som jo kan være riktig så godt, men ikke på brødskiva). Men:
du verden så flott «hånden» gjør seg på et fruktfat!
Handel og hærtog
Hvordan
kom så citronen, «ur-sitrusen», fra det indiske subkontinent til Europa? I
første runde bragte sannsynligvis handelsfolk den med seg fra Kina, via India til
Persia og siden til det østlige Middelhavet. Det er funnet rester av citron i
en 2.500 år gammel hage anlagt i persisk stil i Jerusalem.
Nye planter ble tatt
med tilbake til Europa som følge av Aleksander den stores erobringer i Asia. Eksklusive
planter var en del av krigsbyttet fra militære kampanjer.
|
Den legendariske gresk-makedonske hærføreren Aleksander den store og
hans tropper har sannsynligvis også spilt en rolle i utbredelsen av
sitrusfrukten. Ved bare tretti års alder, i år 326 f.Kr., hadde Aleksander underlagt
seg landområder som utgjorde et av Antikkens aller største riker. Den
sagnomsuste hærførerens rike strakte seg fra Hellas til Egypt og inn i det
nordvestlige India og dagens Pakistan.
Som så mange ganger i historien har krig hatt betydning for utbredelsen
av ulike vekster. Planter er ikke sjelden krigsbytte. Nye sorter bidrar gjerne
til økt velstand i hjemlandet, og frø og plantedeler er forholdsvis greie å
frakte med seg selv over store avstander.
Sitrus var i begynnelsen hovedsakelig tilgjengelig for eliten i de
greske og romerske landområdene rundt Middelhavet. Forskere har funnet pollen
og andre planterester fra citron i hager tilhørende velstående familier både i Pompeii
og Roma. Romerrikets ekspansjon vestover blant annet til den iberiske halvøya, førte
etter hvert også citronen til denne regionen.
Men rundt det tiende århundre, blir det fart i både antall sorter og
selve dyrkingen av sitrus rundt Middelhavet. Nå gjør den sure appelsinen (Citrus
aurantium), limefrukten (Citrus
aurantifolia) og den kjempestore pomelo’en
(Citrus maxima) for alvor sitt inntog. De mange nye variantene kommer med invaderende
muslimske tropper fra Nord-Afrika til Sicilia og den iberiske halvøya.
Muslimene hadde på denne tiden ekspandert fra utgangspunktet i byene Mekka og
Medina og kontrollerte store landområder og handelsruter helt fra India i øst til
det vestlige Middelhavet. De hadde derfor tilgang på mange ulike slag sitrus,
som de som er nevnt over.
Sur appelsin, sier du kanskje – det høres ikke særlig godt ut. Men den
sure eller bitre appelsinen er høyt verdsatt den dag i dag. Engelskmennene
foretrekker for eksempel fortsatt den bitre Sevilla-appelsinen i sine
marmelader. Nesten hele produksjonen av denne sitrusfrukten selges til kunder
på de britiske øyer.
Fra den
iberiske halvøya til den nye verden
Det
skal gå omkring 500 år til før europeere stifter bekjentskap med det som i dag
er den aller mest populære sitrusfrukten: den søte appelsinen (Citrus sinensis). Den kommer først
vestover fra opprinnelseslandene sent på 1400-tallet og på begynnelsen av
1500-tallet med de store oppdagelsesreisende. Handelsfolk fra den italienske
bystaten Genova og portugisiske oppdagere bragte den med seg hjem.
Søt Appelsin.
|
Deretter varte det ikke lenge før eventyrlystne fra den iberiske
halvøya tok med seg sitrus vestover, til den nye verden. I dag er tre av landene
Columbus og hans samtidige «oppdaget» å finne på listen over verdens fem
største sitrusprodusenter: Brasil (verdens
største sitrusprodusent), USA (nummer
3) og Mexico (nummer 4). Nummer
fem på listen er forresten India, historisk et knutepunkt for spredningen av
våre dagers viktigste frukt.
Morsomt å tenke på historien neste gang du setter tennene i din
favoritt-sitrus!
Hilsen Oliven &
Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss nøn ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Vi setter pris på å høre fra deg!