Slukk tørsten med ”tea time”


Er det varmt der du er? Kan vi foreslå en forfriskende, hjemmebrygget iste? Det er superenkelt og kjapt å lage kald te, og vi vil påstå at den smaker langt bedre enn noe du kan kjøpe i butikken. Engelskmennene er som kjent glad i sin ”tea time”, kanskje det er noe å kopiere når gradestokken passerer 30? Te er nemlig en skikkelig tørsteslukker. Dronning Victoria skal ha vært spesielt glad i kald te, men det er ikke hennes oppskrift du får hos oss. Tradisjonene med te-drikking har britene forresten fra den iberiske halvøya.

Å lage iste selv er ingen sak.


Du behøver ikke gå i nærheten av komfyr eller vannkoker for å lage en herlig iste. Antagelig har du ingrediensene i huset allerede, så du kan til og med spare deg en ekstra tur til butikken i heten. Her kommer oppskriften i tre enkle trinn:

1) Til en liter kaldt vann tilsettes 2 ss te i løsvekt (eller tilsvarende mengde i tebrev). Rør rundt.
2) La trekke i 30 minutter.
3) Sil gjennom tesil eller papirfilter.

Velg en te du liker og lag din egen spesielle iste.


Server gjerne med sukker – det kan være vanskelig å få i seg nok væske når det er skikkelig varmt i været. Sukker gjør faktisk at du beholder væsken lenger i kroppen.

Om du vil imponere noen, kan du servere med isbiter og pynte med sitronskiver eller blader av mynte eller sitronmelisse. 

Iste med litt sukker kan konkurrere med de beste tørsteslukkerne i sommervarmen.


Mens du nyter ditt eget brygg, kan du jo tenke på at britene fikk sin tradisjon med tedrikking fra den iberiske halvøya. I 1662 giftet nemlig den portugisiske prinsessen Katharina av Braganza seg med Charles 2. og ble dronning av Skottland, England og Irland. Damen skal ha vært en te-elsker av format, og det var hun som introduserte daglig, nesten seremoniell tedrikking ved det britiske hoffet. Den gang som nå var det ingen mangel på folk som ivret etter å kopiere de rikes og mektiges vaner, og tedrikking spredte seg som en farsott på de britiske øyer. Men Katharina selv skal ha hatt en litt annen motivasjon for å innføre sin ”five o’clock tea” – det var en reaksjon på det hun anså som overdrevent inntak av vin ved hoffet.

Dagens britiske regent, dronning Elizabeth den 2., inntar sin te hver ettermiddag klokken fire. Den er riktignok varm og serveres med lekre kaker og scones.

Det er ikke så fryktelig lenge siden ferdigbrygget iste dukket opp i dagligvareforretningene, men iste eller te servert kald, er ingen ny oppfinnelse. En av Elizabeths forgjengere på tronen, dronning Victoria (1819-1901), skal ha vært svært så ivrig på kald te – det var det diskrete navnet på drikken som visstnok inneholdt betydelige mengder skotsk whisky.

Kos deg i sommervarmen – ta en te-pause!

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                  www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss noen ord:        olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                    www.Facebook.com/Olivenogpoteter
 
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.










Kommentarer