Det er ikke alltid like fristende å stille seg ved grytene i
sommervarmen. Her i Spania finnes det heldigvis mange kaféer og restauranter
som gjør kokkejobben for deg om du skulle ha behov for en kjøkkenpause. I
Torrevieja har to driftige svensker nettopp åpnet kafé med en forskjell. På få
uker er Taijitu Café blitt en plass å møte nye og gamle venner – et trivelig og
uhøytidelig nabolagssted, der all mat er laget fra bunnen. Ingrediensene er
kortreiste og aller helst økologiske. De to damene bak Taijitu Café vet av egen
erfaring hvilken rolle god mat spiller for helsa. Oliven & Poteter har
spist søndagsbrunch på Taijitu Café – vi var litt spent på om maten var både
sunn og velsmakende eller bare en av delene.
”Vi vil at våre gjester skal forlate stedet vårt ikke bare mette, men også sunnere og mer fornøyd enn da de kom inn,” sier Jannina, en av de entusiastiske unge damene bak nyetablerte Taijitu Café. Sammen med kollega Evelina åpnet hun spisestedet i hovedgaten Calle Caballero de Rodas 63 i Torrevieja i juni i år. Begge har bodd i Spania et par års tid, men de har tatt med seg erfaring fra restaurantbransjen i Sverige, Norge og England.
Som gjestene, er menyen på Taijitu
Café svært så internasjonal. Her finner du blant annet retter fra europeisk,
asiatisk, mexicansk og libanesisk kjøkken. Hummus, grønnsakspaier/quiche, wraps
med mexicansk preg, nordafrikansk couscous, salater av ulike slag – det er mye
å velge i for den sultne. Taijitu tilbyr en hel del ”grønt”, men også enkelte
retter med kjøtt og kylling. Til maten serveres hjemmebakt brød, muffins og
annet bakverk. Og det smaker: Oliven & Poteter spiste brunch med venner
sist søndag. For 7,50 euro kunne vi spise det vi hadde lyst på av hovedretter
og dessert. Et glass nypresset appelsinjuice og kaffe var også inkludert i den
beskjedne prisen.
Deilige fersklagde smoothies fulle av bær, frukt og andre godsaker er en spesialitet hos Taijitu Café. Genialt egentlig – kaféens smoothies utgjør et helt lite måltid i seg selv – og er komponert for god smak og topp næringsinnhold. Noe å tenke på om du synes det er slitsomt å spise så mye i varmen.
”Vi vil at våre gjester skal forlate stedet vårt ikke bare mette, men også sunnere og mer fornøyd enn da de kom inn,” sier Jannina, en av de entusiastiske unge damene bak nyetablerte Taijitu Café. Sammen med kollega Evelina åpnet hun spisestedet i hovedgaten Calle Caballero de Rodas 63 i Torrevieja i juni i år. Begge har bodd i Spania et par års tid, men de har tatt med seg erfaring fra restaurantbransjen i Sverige, Norge og England.
Jannina (til venstre) og Evelina har
åpnet en kafé som tilbyr herlig, sunn mat i en trivelig nabolagsatmosfære.
|
Selv om Taijitu Café har adresse i en
av Torreviejas hovedgater, ligger stedet litt utenfor allfarvei for turister
flest. Da Oliven & Poteter var på besøk sist helg, fikk vi straks følelsen
av å være på en lokal nabolagskafé – bortsett fra at naboene slik det jo gjerne
er på Costa Blanca, kommer fra en rekke ulike land. Her var skandinaver, briter
og folk fra flere andre nasjonaliteter, men også påfallende mange spanjoler.
Folk i alle aldersgrupper var innom denne søndagen – fra småbarnsfamilier via
folk i 20- og 30-årene til godt voksne folk og pensjonister.
Deilige fersklagde smoothies fulle av bær, frukt og andre godsaker er en spesialitet hos Taijitu Café. Genialt egentlig – kaféens smoothies utgjør et helt lite måltid i seg selv – og er komponert for god smak og topp næringsinnhold. Noe å tenke på om du synes det er slitsomt å spise så mye i varmen.
![]() |
Taijitu Café byr på en rikholdig meny
– med retter fra mange verdenshjørner.
|
Maten vi smakte på var uten unntak
fersk og god, og eierne forteller at det aller meste av både mat og drikke
kommer fra nærområdet her på Costa Blanca. Evelina og Jannina vil by sine
gjester på det beste: ”75 prosent av maten vi serverer er økologisk, men målet
vårt er at all maten vi tilbyr skal være økologisk,” forteller Jannina. Begge
vet av erfaring hvor viktig maten er for helsa. Ideen om å åpne en ”sunn kafé”
fikk de i en periode da de hadde møtt veggen etter å ha arbeidet ekstremt lange
dager i sine tidligere jobber. Næringsrik og ren mat fikk dem på beina igjen.
En ting du finner lite av på Taijitu
Café er sukker – det betyr ikke at jentene ikke kan varte opp med mat for den
som liker søtt. Som alternativ til sukker brukes gjerne dadler, som jo er
særdeles næringsrike. I det hele tatt er maten på Taijitu tilberedt for å være
så næringsrik og god som mulig.
Men maten er langt fra asketisk.
Taijitu serverer forresten både øl og vin, også de er produsert lokalt – så her
er det muligheter til å bli enda bedre kjent med hva nærmiljøet har å by på.
Kreativ
nabolagskafé
Apropos nærmiljø – eierne av Taijitu
Café har ambisjoner om å ta imot sine gjester som en god nabo på alle måter. De
forteller at deres mål er å servere kvalitetsprodukter uansett hva gjestene
måtte velge å spise eller drikke. Damene kjøper derfor inn kvalitetsprodukter
og ikke de billigste ingrediensene, men heller de som vurderes som best og i
tråd med deres idealer. Jannina forteller for eksempel at kyllingkjøttet kaféen
tilbyr er produsert uten bruk av antibiotika, noe som er et betydelig problem i
mye “billigkylling” mange steder i verden.
Har du eller noen du kjenner behov
for laktose- eller glutenfri mat, ordner jentene på Taijitu smakelige
alternativer. Vegetarisk eller vegansk kost er heller ikke noe problem her.
Kortreist, sunn mat og drikke med
høyt næringsinnhold er tanken bak serveringen, men jentene har også vært
bevisst på materialbruk i interiøret. Utenfor kaféen er møblene, bord og
stoler, snekret av paller – med andre ord ren gjenbruk av materialer. Inne i
lokalet er det høyt under taket og god plass mellom bordene – noe som inviterer
til at gjestene kan gå rundt til ulike bord og slå av en prat. Og da vi besøkte
stedet var det trivelig stemning, akkurat slik som man ønsker seg på en ekte
nabolagskafé – folk så ut til å prate og hygge seg med kjente og ukjente.
![]() |
Brukte paller er blitt til utemøbler
på Taijitu Café.
|
Lokalet der Taijitu Café ligger, kom
nesten til de to damene av seg selv. Det ligger rett over gaten fra en
restaurant de jobbet i tidligere, og da skiltet med “til leie” på kom opp, slo
de to til. Med litt hjelp og lån fra familie og venner samt en bank, satte de i
gang. Hele prosessen startet i månedsskiftet januar/februar i år.
Oppsummert synes vi Taijitu Café er
blitt et riktig trivelig sted. De driftige damene bak kaféen kjenner
forskjellen på sunt og godt og vet å kombinere de to på en utmerket måte.
Servicen var upåklagelig og som lovet, gikk vi derfra mette, fornøyde og
kanskje til og med litt sunnere enn da vi kom. Vi kommer gjerne igjen!
For ordens skyld: Oliven &
Poteter betalte selv for sitt måltid på Taijitu Café sist søndag. Det vi
skriver er vårt subjektive inntrykk av mat og miljø denne formiddagen.
Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi
publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Vi setter pris på å høre fra deg!