Fiken: perfekt på augustbordet


Det er august og sommeren er på sitt varmeste. Med 35 grader midt på dagen, har vi likevel flotte morgener og herlige, lune kvelder. Akkurat nå er det høysesong på en av de lekreste av de mange fruktene det tørre Middelhavslandskapet har å by på: Fiken. Spanjolene venter ikke med å spise sin ”higo” til jul – fersk fiken smaker friskt og langt mindre søtt enn den tørkede versjonen vi nordboere er mest vant til. Fikentreet og dets frukter er kjent fra de tidligste bibelske tider - du husker vel salige Adam og Eva? Fiken er en gammel og næringsrik kulturplante, og en nærmest perfekt frukt på varme dager. Fiken trives nemlig i mangt slags selskap, og den krever lite tilberedelse for å bli en stjerne på frokostbordet, til lunsj, middag eller i en fristende dessert.

Fiken finnes både i mørk fiolette og grønne varianter.

Her i Syd-Spania finner du fikentrær mange steder: i hager, viltvoksende, i utkanten av dyrket mark og på jorder. Treet tilhører morbærfamilien – en riktig stor slekt med mer enn 800 arter. Ficus carica er den sorten vi oftest spiser frukten av, ikke alle fikenvarianter smaker like godt.
 
Fikentreet ruver sjelden i landskapet på våre trakter selv om noen av dem kan bli svært høye – oftest ser de ut som en mellomting mellom busk og tre. De store, furede bladene, som Adam og Eva skal ha benyttet i mangel av andre klesplagg i gammeltestamentlige tider, er lette å kjenne igjen. Kanskje var det en fiken som fikk dem jaget ut av paradiset? Bibelen er vag på dette punktet – den forteller bare at de hadde spist frukt fra et forbudt kunnskapens tre. ”Eple” er ikke nevnt i denne sammenhengen – det er en senere fortolkning. Kanskje var det snarere fikentreets frukter de hadde prøvd seg på ettersom de åpenbart hadde tilgang på det? Forlokkende godt smaker de dråpeformende fruktene i alle fall.

Fikenblader er lette å kjenne igjen, relativt store – men tross alt ikke mye å skjule seg bak.

Fiken er en av de aller første plantene mennesket har dyrket, arkeologene har funnet sikre spor på fikendyrking lenge før år 9000 f.Kr., altså har fiken fulgt menneskets bosetninger i mer enn 11.000 år. De tidligste funnene av dyrket fiken er gjort i en landsby i Midtøsten ved navn Gilgal, som skal ha ligget litt nord for oasebyen Jeriko.
I 4000 f.Kr. vet vi at fiken ble dyrket både i Midtøsten og store deler av Middelhavsområdet. De gamle egypterne refererte til fiken som “Livets tre,” og Egypt er i dag verdens største fikenprodusent.

I riktig varmt klima kan fikentreet bære frukt opptil tre ganger i året. I Spania er hovedhøsten nå i august-september.

Hvordan plukke fiken?
Er du så heldig å ha tilgang til et fikentre du kan høste av, kan du nyte denne delikatessen om du bare venter til fikenene er mørke i fargen og kjennes nokså myke, omtrent som moden avokado. Det er lurt å bruke hansker om du høster fiken rett fra treet, bruddstedet der du knekker av stilken, inneholder en hvit plantesaft som kan irritere huden.

Mens vi snakker om å være forsiktig: Vær varsom når du behandler ferske fiken – enten det er på markedet eller på treet - de får lett skader. Det er grunnen til at du sjelden finner fersk fiken i nordlige strøk av verden – frukten tåler transport særdeles dårlig. Tørket derimot, holder fiken seg utmerket i over et år. Fersk fiken kan du oppbevare i kjøleskap et par døgn, kanskje tre før de bør spises. Husk at hele frukten er spiselig – fiken skal ikke skrelles.

Aller best smaker fiken som kjennes tunge, myke og så vidt har begynt å sprekke. Med mindre du har et eget tre, får du de ferskeste og billigste fikenfruktene på lokale utendørsmarkeder. (For mer om markeder i Spania, se: Mat og Markeder.) Høster du fra et tre, skal stilken på frukten være slapp – det er et tegn på høstemoden frukt. 

Fikentreet trives best i Middelhavsklima og liknende varme og tørre klimasoner. Fikentrær har et usedvanlig stort rotnettverk og tåler derfor sterk tørke. De krever heller ikke veldig mye annet stell som beskjæring, om du har lyst til å prøve å dyrke ditt eget fikentre. Frukt kan du vente deg allerede når treet er to-tre år gammelt, og det fortsetter å bære til det er 12-15 år. Mye sollys og spesielt morgensol er nøkkelen til å få et fikentre til å trives. Morgensolen tørker bort duggen tidlig og beskytter dermed treet mot sykdommer det ellers kan pådra seg.

Innsiden av fiken har en rødlig farge og myk konsistens.

Søtt og sunt
Hva er vel bedre enn en kombinasjon av søtt og sunt? Fiken er en god kilde til blant annet kalsium, kalium, magnesium, jern, kopper samt en rekke antioksidanter og vitaminer. Med andre ord: du har en masse gode påskudd til å nyte fersk fiken.

Men hva gjør du med fersk fiken i disse varme augustdagene? Hvis du er som oss, er ikke komfyren ditt favorittsted akkurat nå. Vi har derfor noen forslag som krever et minimum av tid, krefter og ”komfyrtid”.

Fiken til frokost
Om du vil ha en lekker og sunn frokost på fem minutter, så smaker det veldig godt med yoghurt naturell, toppet med fersk fiken skåret i båter og overhelt med litt flytende spansk honning. Vil du imponere noen - og hvem vil ikke det? - kan du riste noen pinjenøtter i tørr panne til de blir lysebrune og drysse dem over det hele. Husk: Fiken skal ikke skrelles, bare skyll frukten i kaldt vann, del og spis.

Fiken til lunsj eller en kjapp middag
Fiken passer like godt til ”salt mat” som til søtt. Prøv et lite luksusmåltid som ser fantastisk ut, smaker like godt og er ferdig på ti minutter. Skjær fiken i to, kombiner med druer, fersken eller annen frukt etter smak og en god spansk ost skåret i sjenerøse biter. Noen ristede nøtter eller mandler er også nydelig til fiken. Server godt brød til, kanskje et lite glass, og du har en sunn og god kosestund ferdig på få minutter.

Fiken passer også godt i mange forskjellige salater. Prøv deg frem til nye og sunne delikatesser.


Fiken til dessert
Fiken gjør seg i fruktsalat og høyner både smak og utseende. Skal du nærme deg en komfyr i ti minutter, så foreslår vi en like enkel som velsmakende rett. Skjær fiken i to, legg dem med snittflaten opp i en ildfast form. Dryss på litt sukker eller honning og bak på 200 grader i ca. 10 minutter, til frukten er myk. Litt vaniljeis smaker fortreffelig til bakt fiken.

PS: Higos eller brevas? Fikentreet med fiken som blir fiolette når de er modne, bærer frukt to ganger i året med bare et par måneders mellomrom. På spansk kalles den tidlige frukten brevas eller brebas. Brevas modnes tidlig i juni måned og er større enn men ikke fullt så søte som higos som modnes i august/september.


Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                    www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss noen ord:         olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                      www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.









Kommentarer