I disse dager begynner innhøstingen av “granadas” eller granatepler her
i Spania. Sesongen er lang, den varer til utpå nyåret – og det er bra, for
granatepler er sunne saker som kan serveres på mange vis. Det er ikke uten
grunn at denne frukten som ofte inneholder hundrevis av rubinrøde frø, har
fulgt oss mennesker i tusener av år. Granatepler er forresten en frukt som
særlig våre mannlige lesere bør merke seg, skal vi tro forskere – og da snakker
de ikke om granateplenes iøynefallende form som på tvers av kulturer og
historiske perioder har vært et myteomspunnet kjærlighetssymbol.
Det var spanjolene som på
1500-tallet tok med seg granatepler til den nye verden. Det kan sies mye om
spanjolenes fremferd i Amerika, men de brakte også med seg verdifulle
matplanter som nettopp granateplet til denne, for europeere, nye verdensdelen.
Granatepler kan brukes til
så mangt. Frøene er nydelige som dekorasjon på salater og fruktsalater. Prøv
granateplefrø i stedet for tyttebærsyltetøy (lingon) til middagen – de trenger
ikke sukker eller annen behandling før servering.
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag.
Mennesker
har spist granatepler i flere tusen år med god grunn. Smaksrik og sunn.
|
Navnet til tross, granatepler er ikke i slekt med epler. Det var
antagelig romerne som først “rotet til” navnet. Pomum granatum, skal de
ha kalt frukten. Det kan litt løselig oversettes som “eple med mange frø”.
Formen og størrelsen på granatepler kan nok minne om epler, men granateplet
inngår i en plantefamilie så liten at den kun omfatter en eneste slekt med
skarve to arter. Den andre arten i slekten skal visstnok bare være å finne på
en øy i Det indiske hav.
Opprinnelig stammer antagelig granateplet fra områder som i dag
utgjør Iran, Afghanistan og Pakistan. Det vokser vilt fra Balkan i vest til
Himalayafjellene i øst. Granatepler spredte seg tidlig over store deler av
verden der klimaet var passende, det vil si tropiske og subtropiske strøk. De
sterkt forgrenede trærne som kan bli over åtte meter høye og 200 år gamle,
trenger nemlig masse sol og varme for å sette frukt. Planten har vært kjent i
Midtøsten, det sørlige Europa, Kina og Nord-Afrika i flere tusen år.
Granatepler er avbildet i Det gamle
Egypt og nevnt flere ganger i Bibelen. Frukten blir mange steder forbundet med
fruktbarhet og overflod. I Armenia er det for eksempel vanlig å bruke
granatepler i brylluper. Bruden kaster et granateple mot en vegg slik at det
sprekker og frøene spres. Mange frø skal etter sigende sikre brudeparet mange
barn.
Et
granatepletre kan bære mye frukt. Med godt stell er avlingen på topp fra treet
er ca. fem år gammelt.
|
Ditt eget granatepletre?
Spania er i dag Europas største granatepleprodusent. Er du heldig
har du kanskje en hage med et granatepletre eller to. Du trenger forresten ikke
mer enn ett tre for å få frukt, for granatepletreet er selvpollinerende.
Granatepler finnes også forvillet her i det sørlige Spania.
Den gode tilgangen på frukten gjør at du kan kjøpe granatepler til
en billig penge, spesielt på utendørsmarkeder – og her bør du bruke hendene.
Gode granatepler skal kjennes tunge i forhold til størrelsen. De kan lagres
lenge om de bare blir oppbevart kjølig, det gjør ingenting om skallet tørker
litt inn og blir læraktig.
Ønsker du deg et eget granatepletre, er det faktisk temmelig enkelt
å få til – enten du har ambisjoner om frukthøst eller bare vil ha en dekorativ
potteplante. Du kan så et av de mange frøene fra et modent granateple – best er
det om du fjerner det geléaktige røde fruktkjøttet før du stikker frøet 1-2 cm
ned i god pottejord. Så fort frøet spirer, setter du potten på et sted der
planten vil få rikelig med sol. Du kan også formere granatepler ved å ta
stiklinger om du skulle kjenne noen som allerede har skaffet seg granatepletre.
Det tar
gjerne 3-5 år før du kan forvente å høste frukt på et tre som er startet fra
frø, men fra det er ca. fem år gammelt regnes det som et tre i sin beste alder.
Granater
på bordet
Her hos Oliven & Poteter står granatepler på menyen
forholdsvis ofte. Den enkleste måten å få tak i de søte, svakt syrlige frøene
på er å skjære av stilkfestet og den lille ”kronen” av begerblad i motsatt
ende. Deretter deler du frukten i to eller fire og tar ut frøene. En alminnelig
gaffel er til god hjelp her.
Et
modent granateple skal føles tungt i forhold til størrelsen.
|
I indisk og persisk matkultur bruker man tørkede granateplefrø som
krydder, men disse frøene kommer fra en viltvoksende og surere
granateplevariant enn den som selges i spanske butikker. En god og kjernesunn
dessert lager du av granateplefrø blandet med ferskpresset appelsinjuice. La
frøene trekke i saften en times tid eller mer, gjerne i kjøleskapet.
Mat (også) for menn
En
rekke kulturer verden over har verdsatt granatepler. Frukt, bark og rot har
vært brukt medisinsk i flere tusen år – mot gikt, hoste, dårlig ånde og
innvollsorm, for bare å nevne noe. De senere årene har moderne forskning for
alvor begynt å interessere seg for granatepler.
Granateplet har opparbeidet seg et rykte som en slags
anti-aldrings mat. Inntak av frukten skal kunne føre til lavere blodtrykk og
bedre kolesterolverdier. Forskere i California har fôret forsøksdyr med
granatepleekstrakt fra fødselen, og fant at dyrene var mer oppvakt i godt
voksen alder og hadde halvparten så mye amyloid-A i hjernen som dyrene i
kontrollgruppen. Amyloid-A er et protein knyttet til utvikling av Alzheimers
sykdom.
Sikkert er det at
granatepler er rike på antioksidanter som beskytter kroppens celler og demper
betennelser. Fruktsaften inneholder mye vitamin A, C og E og folat, og den er
en god kilde til vitamin B5 og kalium. Men de funnene som så langt har vakt
størst oppsikt handler om menns helse.
Granatepler
finnes i overflod på lokale markeder.
|
I følge Memorial Sloan Kettering
Cancer Center, som regnes blant de fremste sykehusene i verden på
kreftbehandling, indikerer flere kliniske studier at inntak av et glass
granateplejuice om dagen kan bremse sykdomsutviklingen hos menn med
prostatakreft i vesentlig grad.
Andre
forskningsresultater tyder på at inntak av granateple daglig kan føre til bedre
oksygentilførselen til hjertemuskelen og derved være gunstig for folk med
hjertesykdom.
Det gjenstår nok en hel del forskning før ekspertene kan konkludere
på granateplets virkning på helsa vår, men funn så langt virker såpass
interessante at det neppe kan skade å fråtse litt i granateple. Dessuten smaker
det jo herlig og ser flott ut – og bivirkninger er det ikke mange av. Skjønt,
det må innrømmes at granatepler ikke er direkte slankemat – de inneholder en
hel del fruktose som i store mengder og over tid kan legge noen kilo til
idealvekten.
Hvordan bruker du granatepler?
Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag.
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Vi setter pris på å høre fra deg!