Kikerter finnes på ethvert spansk marked og i alle supermarkeder.
Garbanzos som de heter lokalt, er en viktig ingrediens i det spanske kjøkken
fra syd til nord. Kikerter er en av våre eldste kulturplanter – den har fulgt
menneskene i minst 7500 år. Den nøttelignende smaken gjør dette medlemmet av
belgfruktfamilien til en delikatesse som i likhet med poteten, nærmest kan
”brukes til alt”. Prøv den i supper, stuinger og salater eller i baccalao og
tapasretter. Garbanzos er billig mat og sunne saker som blant annet kan hjelpe
deg med å holde den slanke linje og stabilisere blodsukker og kolesterol.
Oliven & Poteter gir deg tips om kjøp, tilbereding og servering.
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag.
Garbanzos (i midten øverst) er lette å kjenne igjen på grunn av
sin karakteristiske form.
|
Du kjenner dem lett igjen på formen; de er tydelig spisse i den
ene enden. Her i Spania er den gule kikerten langt den vanligste, men andre
steder i verden finner vi kikerter som kan være brune, grønne eller til og med
sorte. Størrelsen på ertene kan variere, men fasongen er den samme.
Kikerter er populære mange steder i verden, og det kan man trygt
si at de har vært lenge. De eldste sikre funnene av garbanzos er minst 7500 år
gamle. Arkeologer har funnet kikerter ved utgravinger blant annet i oldtidsbyen
Jeriko og ulike steder i Tyrkia. Det kan være nettopp i denne regionen at man
først begynte å dyrke kikerter, men garbanzos ble raskt populære over store
deler av verden.
I Hellas har man gjort funn av kikerter som er over 5500 år gamle.
I Frankrike, har arkeologer ved hjelp av karbondatering fastslått at kikerter
har vært spist der i minst 7000 år. Det er ingen grunn til å tro at spanjolene
har vært senere ute enn sine naboer i nord.
På de britiske øyer skrev legen og astrologen Nicolas Culpeper om
kikerter på 1600-tallet. Han påpekte blant annet at de er mer næringsrike enn
andre medlemmer av belgfruktfamilien. Garbanzos har vært inntatt på særdeles
variert vis i ulike deler av verden. I Tyskland vet vi for eksempel at kikerter
ble tørristet, malt og brukt som kaffeerstatning på 1700-tallet. Men helt opp
til Skandinavia ser det ikke ut til at kikerten har gjort seg bemerket – til
det er nok planten for varmekrevende.
Spanjolenes favoritt
I følge tall fra MAPAMA, Spanias
jordbruks-, fiskeri-, mat- og miljødepartement, er garbanzos spanjolenes
favoritt blant belgfruktene. Nesten 40 prosent av all belgfrukt som spises i
Spania, er kikerter. Og det er mye, for om du har tatt en tur på utendørsmarkeder
eller for den saks skyld i supermarkeder her i Spania så har du antagelig lagt
merke til at utvalget av erter, bønner og linser er stort.
Andalucia er den regionen i Spania
der det dyrkes aller mest kikerter. Sør i landet sås kikerter vanligvis om
høsten, lengre nord legges frøene i jorda på senvinteren. Du kan enkelt dyrke
dine egne garbanzos, prøv med kikerter fra butikken.
Plantene blir mellom 20 og 50 cm
høye, og hver ertebelg inneholder gjerne mellom ett og tre frø. Belgen skal
være helt tørr og sprø før du høster den. Blomstene er forresten en pryd: hvite
med rosa, fiolette eller lilla striper. De kan pynte opp i hagen, men med de
lave prisene på kikerter på marked og i butikk, er det vel ikke nettopp
lønnsomt å dyrke egne garbanzos.
Det kan være verdt å merke
seg at i motsetning til svært mange avlinger i Spania, så dyrkes i følge
spanske jordbruksmyndigheter, mer enn 90 prosent av kikerter og linser uten
kunstig vanning. Å spise spanskdyrkede garbanzos må vel kunne sies å være
ganske så miljøvennlig i et land der vannmangel til tider er et betydelig
problem.
Kikertplantens belger inneholder to
eller tre erter.
|
Næringsrike frø
Garbanzos er gode på smak og bra for
helsa. De er proteinrike og inneholder betydelige mengder kostfiber, ulike
vitaminer, mineraler og gunstige fettsyrer. Kikerter skal kunne bidra til mer
stabilt blodsukker og lavere produksjon av insulin. Dessuten rapporteres det at
belgfrukten i forsøk har vist seg å kunne gi bedring i kolesterolverdier. Det
høye innholdet av fiber gir en metthetsfølelse som også kan hjelpe med å holde
idealvekten. Det er altså mange gode grunner til å kjøpe med seg garbanzos
hjem. Har du en pose tørkede kikerter eller en boks hermetiske erter i skapet,
kan du kjapt lage et godt lite måltid.
Hermetiske kikerter enten på glass
eller boks, er raske å gripe til om du trenger litt ekstra til salaten eller
som en liten siderett. De er riktignok ikke fullt så næringsrike som tørkede
erter. Vi pleier å skylle av hermetiske garbanzos i rikelig med kaldt vann før
vi har dem i salaten eller bruker dem i stuinger, supper eller lignende. Særlig
for kikerter på boks, gjør det en forskjell i smak om man skyller dem.
Tørkede kikerter krever litt mer
planlegging, men ikke mye arbeid. Fra posen kan det være lurt å helle ertene
over på en tallerken eller et fat og se over dem. Det hender at en liten stein
har blitt med i posen – så pass på å fjerne alt som kan gi et ublidt møte med
tanngarden. Legg deretter ertene i kaldt vann over natten eller hell kokende
vann over og la dem svelle noen timer før du legger dem i en kasserolle med
nytt vann. Mange spanjoler sverger forresten til å koke opp vannet først og
deretter legge i garbanzos. Det blir en smakssak. La ertene koke friskt i ca 10
minutter, deretter senker du varmen og lar dem koke til de er møre. Bløtleggingsvannet
er det forresten ingen grunn til å kaste – vann plantene dine med det – det er
utmerket næring for dem.
Hvor lang koketid som er nødvendig,
avhenger av flere faktorer, først og fremst kikertenes størrelse og hvor gamle
de er. Små erter er naturligvis ferdigkokt før store, men er du uheldig og får
erter som har ligget spesielt lenge kan det vare en stund før de blir møre. Vi
har forresten aldri opplevd at kikerter i Spania har vært for gamle, spanjoler
spiser såpass mye av dem at de antagelig ikke rekker å ligge så lenge i
butikkhyllene. På markedet har vi opplevd å få kikerter som er ferdigkokt på en
halv time. Vanligvis bør du regne med 1-2 timers
koketid på kikerter av vanlig størrelse, men prøv deg frem, smak på ertene
underveis.
Synes du det tar for mye
tid å koke tørkede kikerter til stadighet? Prøv å tilberede en stor porsjon av
gangen - ferdigkokte kikerter kan fryses i porsjoner som passer din
husholdning. Du kan ta dem rett fra fryseren og tilsette dem i supper og
gryteretter. Det er ikke nødvendig å tine dem på forhånd.
Hummus består av moste kikerter
blandet med sitronsaft og krydret med hvitløk, salt og spisskummen
|
Kikerter trives i selskap med de
forskjelligste ingredienser: hvitløk, tomater, urter av ulike slag, løk,
sitron, olivenolje, tunfisk, tørrfisk, tahini, gulrøtter – de er litt som
poteten og passer til det meste. Det er ikke uten grunn at mange ganske så ulike
tapasretter inneholder kikerter. En enkel rett får du om du lager en dressing
av like mengder ferskpresset sitronsaft (eller en mild eddik) og olivenolje,
tilsatt salt, pepper, hakket hvitløk, persille og evt. andre urter etter smak.
(Timian, oregano og rosmarin er gode valg, de kan du lese mer om her: Kjenner du Oregano?, Kjenner du Timian?, Kjenner du Rosmarin?.) Kikerter passer til både kjøtt- og fiskeretter og er en skattet
kilde til protein for vegetarianere.
Garbanzos har vært høyt verdsatt av
mennesker i tusenvis av år, og på den iberiske halvøya er det nesten utenkelig
å ha et kosthold uten disse ertene med det karakteristiske utseendet og den
nøtteaktige, gode smaken. Har du en favorittoppskrift med kikerter?
Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag.
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Vi setter pris på å høre fra deg!