De er inspirert av mauriske baketradisjoner, men er siden brukt som
middel til å avsløre ”skapmuslimer” og andre som i den katolske kirkens øyne
ble ansett som tvilsomme konvertitter. Bli kjent med polvorónes - en av de mest
populære spanske julekakene og deres historie, der inkvisisjonens menn spiller
en sentral rolle. En oppskrift på disse småkakene som kan bli til sju slag om
du vil, byr vi også på nå i førjulstiden.
Den spanske inkvisisjonen
ble nedlagt i 1834. I dag kan du trygt velge hvilken versjon av polvorónes
du vil bake eller spise. De kakene du kjøper i butikkene i Spania, inneholder
oftest smult, men du finner dem også bakt med vegetabilsk fett. Foretrekker du
smørsmaken, kan du erstatte smultet i oppskriften under med romtemperert smør.
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag.
Polvorón
de Medina, en variant fra Cadíz-provinsen på sitt innpakningspapir. I Spania
får du kjøpt papir som brukes spesifikt til å pakke inn polvorónes. (Kilde: Wikipedia)
|
Forskjellige spanske regioner har ulike julekaketradisjoner. Det
kan du enkelt observere om du befinner deg på en spansk flyplass oppunder jul.
Da vil du se spanjoler ankomme fra ulike deler av landet med flotte kakebokser
som har høyst forskjellig utforming og innhold. Bare et par småkakesorter kan
sies å ha nasjonal utbredelse – en av dem er polvorónes.
Navnet kommer av polvo som betyr pulver eller støv. Og som
det indikerer, er polvorónes strødd med siktet melis eller kanel, noen ganger
begge deler Det er delikate saker, de gylne småkakene går lett i stykker – det
er en grunn til at de selges individuelt innpakket i papir. I velassorterte
butikker kan du til og med kjøpe spesialpapir til innpakking av egenbakte
polvorónes.
Det finnes en rekke varianter av delikatessen, men i grunnformen
inneholder den bare fire ingredienser: mandler, hvetemel, sukker og fett. En
vanlig variant, bruker i tillegg kanel, men du finner også polvorónes smaksatt
med revet sitronskall, anisfrø, kakao, kokos, sesamfrø eller appelsinskall.
Behandlingen av melet og mandlene gir polvorónes deres
karakteristiske smak, men mer om det litt senere. Mandler, sukker og kanel er
alle varer som fant veien til Spania ved hjelp av de muslimske maurerne.
I dag er Spania en av verdens største produsenter av mandler, men
mandeltreet kommer opprinnelig fra områder rundt det østlige Middelhavet, fra
dagens Syria og Tyrkia og østover til områder som nå tilhører India og
Pakistan. Maurerne sørget for at spanjolene fikk kjennskap til mandler og
mandeldyrking. De introduserte også sukkerrør til den iberiske halvøya – en
plante spanjolene senere skulle frakte med seg til ”den nye verden.” Kanel
stammer fra Øst-Asia, men har vært kjent i Egypt og ellers i Nord-Afrika i
minst 4000 år og var derfor en naturlig del av det mauriske kjøkken.
Maurerne i Spania bakte da også tidlig en type kaker som minner
sterkt om dagens polvorónes. Men der den spanske varianten benytter smult,
brukte maurerne melk og olivenolje.
Kong Ferdinand krevde at paven opprettet inkvisisjonen for å sikre at de som konverterte til kristendommen var oppriktige. |
En fet religiøs feide?
Reconquistaen er betegnelsen brukt om kristne herskeres nesten 800 år lange
gjenerobring av den iberiske halvøya. I flere hundre år forut for
gjenerobringen hadde store deler av det som i dag er Spania og Portugal, blitt
styrt av maurerne. Deres innflytelse var særlig stor og langvarig sør på
Iberia-halvøya. I en del spanske byer fantes det også betydelige jødiske
befolkningsgrupper.
Reconquistaen blir regnet som fullført i 1492 da kong Ferdinand og
dronning Isabella sørget for at den siste muslimske utposten, Granada, ble
brakt under kristent styre. Allerede samme år, kom det såkalte
Alhambra-dekretet som utviste alle jøder som ikke ville konvertere til
kristendommen. Og det ble fulgt av en serie lignende forordninger som påla
muslimer i Spania å konvertere. Mange valgte å forlate den iberiske halvøya,
noen ble drept, men gruppen av mennesker som konverterte til kristendommen, de
såkalte conversos, var også stor.
Sent på 1400-tallet var Spania en sammenslutning av små riker, med
hver sin administrasjon. Kong Ferdinand så religion som et verktøy egnet til å
få kontroll med og samle befolkningen. Han krevde at paven i Roma skulle
opprette en inkvisisjon som kongen kunne bruke for å få bukt med både de som
nektet å la seg døpe og de som hadde konvertert til kristendommen som et
skalkeskjul.
Paven motsatte seg faktisk kongens krav om en spansk inkvisisjon,
men Ferdinand insisterte og drev en intens lobbyvirksomhet overfor Roma. Blant
annet truet han med at det ikke ville bli stilt soldater til rådighet for
pavestolen dersom han ikke fikk gjennomslag for sitt krav. I 1478 ga paven
endelig etter, og en egen spansk inkvisisjon så dagens lys.
Og inkvisisjonen kastet ikke bort tiden når det gjaldt å luke ut
det man så på som femtekolonister. Mat var en ganske utspekulert, men enkel
måte å avsløre vantro på. Og det er her den spanske grisen kommer inn i bildet,
så pussig det enn høres ut.
For hverken jøder eller muslimer spiser som kjent svinekjøtt eller
produkter laget av svin om de skal følge sin religions regler. Fra
inkvisisjonen utgikk det derfor offisiell ordre til hele Spania om at de
populære kakene polvorónes heretter kun skulle bakes med smult. Familier
og individer som bakte kakene med olivenolje og melk eller smør, skulle ses på
med største mistenksomhet og rapporteres til myndighetene. Slik ble polvorónes
del av det som trygt må kunne kalles en kulturkamp.
Kna deigen
raskt sammen til en pølseform. Pakk den inn i plast og legg den kjølig.
|
Slik baker du polvorónes
Polvorónes er populære julekaker i hele Spania, men vi finner dem også i
andre deler av verden der spanjolene har vært på ferde. Spanske
oppdagelsesreisende og kolonister tok nemlig med seg kakene til Latin-Amerika
og Filippinene. Under får du en oppskrift på tradisjonelle polvorónes
som kan varieres etter smak og behag.
- 120 g mandelmel (eller finhakkede/malte mandler) ristes på svak varme i tørr stekepanne til lyst gyllenbrunt
- 250 g hvetemel ristes i tørr panne til det er lyst gyllent. Bruk svak varme. Melet klumper seg litt, det er slik det skal være.
(Det
går alternativt an å riste hvetemel og mandelmel, hver for seg, i ovnen på ca.
120 grader i ca. 15 minutter, men pass på at fargen ikke blir for mørk.)
- 250 g smult (eller smør) ved romtemperatur piskes luftig sammen med
- 250 g sukker
Slik
gjør du:
Sikt
det ristede hvetemelet i smørblandingen sammen med 1 ts malt kanel. Bland i
mandelmelet og rør til massen er jevn, men heller ikke mer.
Form
deigen raskt til en pølse med en diameter på omtrent 5 cm. Pakk det hele inn i
plastpose, og la deigen hvile minst 1 time i kjøleskap.
Når
deigen er ordentlig kald og derfor fastere, skjærer du den i skiver omtrent 2
cm tykke (noen bruker tykkere skiver, andre tynnere - det blir en smakssak).
Legg deigskivene på plate kledd med bakepapir og stek på 175 grader i ca. 15
minutter. Kakene skal være gyllengule og ikke brune.
La polvorónes bli
helt kalde før du flytter dem fra bakeplaten over på rist. De er skjøre saker,
som lett går i stykker.
Polvorónes kan se
litt forskjellige ut, men de inneholder alltid mandler, mel og enten smult,
smør eller olivenolje. (Kilde: Wikipedia,
Marianne Perdomo)
|
Når de
er kalde, sikter du melis eller en blanding av melis og kanel over. En liten
tesil er praktisk til formålet. Pakk dem i polvorónes-papir eller
vokspapir beregnet på mat. Legger du dem deretter i kakeboks, holder de seg
lenge.
Om du
vil variere smaken, kan du tilsette denne grunndeigen ulike
tilleggsingredienser. Prøv en av disse: 2-3 ss kakao; 40 g kokos; det revne,
gule skallet av en sitron; 1 ts vaniljesukker eller revet skall av en appelsin.
En annen variant er å strø sesam- eller valmuefrø over kakene. Prøv deg frem.
Enten
du kjøper ferdig bakte polvorónes eller lager dine egne, kan du by på
tradisjonsbakst og en artig historie til julekaffen.
Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag.
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Vi setter pris på å høre fra deg!