Har du prøvd ekte kastanjer nå i sesongen? Hvis ikke, har du fortsatt
tid til å sikre deg denne delikatessen vi i den vestlige verden kan takke de
gamle grekere og romere for. Spania er en av verdens største produsenter av
ekte kastanje – som ikke må forveksles med hestekastanjen de av oss som vokste
opp i Norden, gjerne brukte til å lage pinnedyr av. De siste årene har en
uønsket innvandrer fra Kina truet den spanske kastanjehøsten. Spanske
myndigheter jakter intenst på tiltak som kan hindre at områder av Spania som
allerede opplever tøffe tider, skal miste en hel generasjon unge som ikke
lenger kan livnære seg på bygda.
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den med venner og kjente.
På
markedet finner du fortsatt kastanjer både ferske som på bildet, og tørkede.
|
Du har
sikkert sett dem i kurver eller åpne striesekker på utendørsmarkeder og i
matbutikker her i Spania. Av utseende ligner de brune nøttene våre hjemlige
kastanjer, men den ekte kastanjen (Castanea sativa) er spiss i den ene
enden og ikke bare spiselig men en særdeles anvendelig delikatesse. Men mer om
det senere.
På
spansk heter de castaña, og skal du være sikker på at du får fersk,
velsmakende vare skal du se etter blanke kastanjer uten tegn til rynking på det
rødbrune skallet. Kastanjer har et relativt høyt vanninnhold og holder seg
derfor ikke like lenge som andre nøtter. Dersom du ikke skal spise dem nokså
snart, er det lurt å oppbevare dem i kjøleskapet.
Prisen
på disse kanter av Spania ligger på beskjedne 3,50 til 4 euro per kilo dersom
du kjøper kastanjene på utendørsmarkeder – ikke dårlig for en slik
tradisjonsrik godsak. Kastanjer har en mild og god nøttesmak, konsistensen kan
sammenlignes med potet.
En nøtt
med historie
Kastanjer
har fulgt oss mennesker i tusenvis av år. Det høye, vakre treets latinske navn,
castanea sativa, er en indikasjon på at vi har en lang felles historie. Sativa
er latin for ”dyrket”, og kastanjer fant veien til Spania fra Lilleasia med de
gamle grekere og romere. På den iberiske halvøya har kastanjer antagelig vært
dyrket i omtrent tre tusen år.
Kastanjer ble raskt
populære, for de er både næringsrike og velsmakende. Den forholdsvis nøytrale
nøttesmaken gjør at kastanjer kan brukes til både søte og salte retter. I
forhold til andre nøtter har kastanjer høyt innhold av komplekse karbohydrater,
nødvendig for å gi menneskekroppen energi over tid. I tillegg er innholdet av
kostfiber svært høyt, noe som skal hjelpe til med å redusere uheldig
kolesterol, stabilisere blodsukkeret og holde mage og tarm i god form.
Kastanjer byr også på en rekke ulike B-vitaminer. Det skal ikke så stort inntak
av kastanjer til for at en betydelig del av dagsbehovet for folat, tiamin og
riboflavin (også kalt B2) er dekket.
Tre
skall – med det ytterste skallet på, ser ekte kastanjer nærmest ut som små
kråkeboller.
|
Kastanjer
bidrar dessuten med mangan, som kan bidra til å redusere risiko for kreft og
hjertesykdom. Forskning tyder også på at mangan spiller en rolle i å forsinke
aldringsprosessen i mennesker. Kobber som er viktig for beinhelse, finnes også
i betydelige mengder i disse verdifulle nøttene. Det er altså ikke uten grunn
at mange helsebevisste kaster seg over kastanjer både i fersk og tørket form.
Dette er mat som trygt kan gis plass i det sunneste moderne kosthold. Du fikk
kanskje med deg at Gunhild Stordalens EAT-forskere anbefalte hele 50 gram
nøtter per dag i et kosthold som skal være bra både for enkeltmennesker og
kloden?
Kastanjer
i fjellandskap
Gjennom
historien kom kastanjer til å utgjøre en betydelig del av kostholdet rundt
Middelhavet, spesielt i regioner der det var vanskelig å få ordentlig sving på
korndyrking. Ikke minst gjaldt det i områder med mye fjell, der det har vært
vanskelig å skaffe seg et levebrød. Og det er i slike områder det foregår
storstilt kastanjedyrking også i dag.
Vi
finner store områder med staselige kastanjetrær en rekke steder i Spania.
Trærne kan bli opptil 35 meter høye med en krone på 10-15 meter i diameter.
Sesongen for modne nøtter, som kan minne om små piggsvin eller kråkeboller før
det ytre skallet er fjernet, varer fra oktober og ut januar. Men kastanjer
selges også tørket, både hele og malt til pulver. Dessuten får du kjøpt hermetisk
kastanjepuré som gjerne brukes til desserter og kakefyll.
Ifølge
tall fra FNs matvareorganisasjon var Spania i 2016 med mer enn 16.000 tonn
kastanjer, verdens sjuende største produsent av disse nøttene. Kastanjetrær
vokser over store deler av Spania, men spesielt i kuperte landskap. Genaldalen
som ligger i Rondafjellene i Andalucia er et senter for kommersiell dyrking av
kastanjer.
I denne naturskjønne dalen,
som også er et naturreservat, har kastanjetrær gitt et avgjørende viktig bidrag
til lokale bønders økonomi i generasjoner. I tillegg til å selge
kastanjenøtter, gir trærne verdifullt virke. Kastanjetreet er høyt verdsatt
blant annet som materiale til møbelproduksjon.
Rondafjellene
i Andalucia er et senter for kommersiell dyrking av kastanjer.
|
Kinesisk
veps truer spansk bosetting
Men de
siste årene har Genaldalen mistet en faretruende stor del av sine kastanjetrær.
Gårdbrukerne som leverer kastanjer til innenlandske markeder og eksport, er
fjellbønder som sjelden har nok dyrkbar mark til at de kan oppnå ordentlig
inntekt fra den alene. Kastanjetrær bidrar i følge en reportasje fra den
britiske kringkasteren BBC i slutten av desember i fjor, med årlige inntekter
på rundt 10 millioner euro bare i Genaldalen. (https://www.bbc.com/news/science-environment-43377056)
Kastanjetrær
kan bli mange hundre år gamle og har gitt en relativt forutsigbar inntekt for
småbrukere i mange avsidesliggende områder av Spania. Nå trues trærne av en
veps som har kommet som blindpassasjer fra verdens desidert største produsent
av kastanjer, nemlig Kina.
Snyltevepsen
angriper kastanjetrærne slik at de dør. Lokale bønder forteller at det er
nesten umulig å oppdage angrep før treet er dødsdømt. Det skogkledde landskapet
i Spania gir også inntekter fra korkeik, men inntektene fra dette treslaget kan
ikke måle seg med det kastanjene bidrar med. Resultatet er at nye generasjoner
spanske bønder ikke ser seg i stand til å fortsette forfedrenes finca’er.
Inntektene er rett og slett for usikre, og ungdommen trekker inn til byene.
Spanske
myndigheter har lenge lett etter muligheter for å bli kvitt inntrenger-vepsen,
så langt uten å lykkes. Problemet er at den kinesiske vepsen ikke har naturlige
fiender i Spania og derfor kan formere seg særdeles raskt. Det blir diskutert
om man skal importere og sette ut vepsens fiende i den kinesiske naturen, men
konsekvensene av en slik inngripen er vanskelig for ikke å si umulig, å ha
kontroll på.
Hva
gjør jeg med kastanjer?
Om du vil gjøre kreativ
bruk av kastanjer, holder det å se til det franske kjøkken. Franske kokker
bruker blant annet kastanjer i kakefyll, iskrem og desserter, men også som
tilbehør til kjøttretter og i supper. Kastanjer passer like godt til søt som salt
mat.
Kastanjer
har en mild nøttesmak som passer til ulike retter og måltider.
|
Om du
vil prøve å tilberede ferske kastanjer fra markedet, kan du bruke to hovedmetoder:
baking i ovn (eller over grill) eller koking i vann. Uansett må du ta deg bryet
med å skjære et lite snitt i den butte enden av hver kastanje før
varmebehandling, ellers blir det vanskelig å skolde kastanjene.
Ha
kastanjene i en gryte med kokende vann og la de trekke cirka 10 minutter.
Alternativt kan du riste dem i ovn 15-20 minutter på 200 grader. Sistnevnte
alternativ gir best smak, etter vår mening.
Etter
varmebehandling gjelder det å arbeide raskt: Bruk en liten skarp kniv og dra av
det tykke ytre skallet mens kastanjene ennå er varme. Innenfor finnes et
tynnere skall, det må også fjernes før kastanjene skal spises. (Det er en grunn
til at du kan kjøpe kastanjer ferdig renset og til og med som puré…)
Kastanjene
kan nå spises som de er. Prøv dem på frokostblandingen, hakk dem i yoghurten
eller bruk dem som supersunn topping på salaten. Som strø på iskrem, smaker
bakte kastanjer også fortreffelig. Bland malte kastanjer inn i pisket krem og
server som tilbehør til eller fyll i kaker.
Ristede kastanjer anses som en delikatesse som serveres ved
juletider i en rekke land. Kjøper du spanske kastanjer, er sjansene store for
at du bidrar til at bønder her kan fortsette å drive små gårder som holder liv
i den vakre spanske landsbygda.
Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.com
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den med venner og kjente.
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Vi setter pris på å høre fra deg!