Quiz #1: Når kom de til Iberia?

Den iberiske halvøya, det som i dag er Spania og Portugal, har vært et attraktivt sted å slå seg ned i tusenvis av år. En rekke folkeslag har satt sitt preg på dette landskapet og dets kultur. Noen har vært fredelige innvandrere, andre erobrere, atter andre kan vel nærmest sies å ha vært på gjennomreise – selv om de har tilbrakt noen år her. Noen ble kastet ut, andre fikk bli. De aller første menneskene vi har sikre spor etter på disse kanter, laget fargesterke hulemalerier som vi kan beundre i den berømte grotten i Altemira langt nord i Spania. Denne steinalderkunsten viser blant annet fargesterke bison, hjort og villsvin. Spania er mangfoldig – fra tidlige tider og frem til idag. Har du orden på når de ulike folkeslagene kom til den iberiske halvøya?

Iberia har vært attraktive landområder i flere tusen år.

Svar til spørsmål #1:        Når kom de første mennesker vi kaller iberere, til landet?



Svaralternativer:    1) For ca. 10.000 år siden 2) For 5-7.000 år siden 3) For ca. 3.000 år siden


Dama de Elche, bysten av en stilig dame fra den iberiske perioden på Costa Blanca.


1) For ca. 10.000 år siden:   Feil:       Du er litt tidlig ute. Folkegruppene som går under samlebetegnelsen iberere regnes som urbefolkningen på den iberiske halvøya. Navnet Iberia er avledet av det greske ordet for elv. I likhet med andre tidlige kulturer, bygde også ibererne sine samfunn på steder der man hadde god tilgang til ferskvann.

2) For 5-7.000 år siden:   Korrekt:       Forskerne mener de første ibererne dukket opp for 5.-7.000 år siden. Det er fortsatt uenighet om hvor disse menneskene kom fra, om det var fra andre steder i Europa eller om de var innvandrere fra det nordlige Afrika – kanskje kom de fra mer enn en region. Det hersker heller ikke full enighet blant fagfolk om hvorvidt ibererne tilhører den samme gruppen som står bak grottemaleriene i Altemira eller om de blandet seg med etterkommerne av Altemira-kulturen. Det er antikkens greske forfattere som først benytter betegnelsen iberere om det man mener er urbefolkningen i Spania. Navnet Iberia er avledet av det greske ordet for elv.

3) For ca. 3.000 år siden:   Feil:       Ibererne etablerte seg på den iberiske halvøya for betydelig mer enn 3000 år siden. Det var et annet folkeslag som begynte å finne veien til det som i dag er Spania på 1000-tallet f.Kr. Men mer om det i spørsmål 2.

Svar til spørsmål #2:        Når omtrent innvandret kelterne til Iberia?


Svaralternativer:    1) I det 9. århundre f.Kr. 2) I det 12. århundre f.Kr. 3) I det 5. århundre f.Kr.

Typisk for keltiske landsbyer er runde hus plassert tett sammen på en høyde i terrenget. (Kilde: Spain.info)


1) I det 9. århundre f.Kr.:   Korrekt:       Kelternes storinnrykk på den iberiske halvøya begynte sent i det 9. århundre f.Kr. Riktignok hadde innvandringen så smått startet et par hundre år tidligere, men den første større bølgen av keltiske innvandrere skjøt fart på denne tiden. Keltere er en samlebetegnelse på ulike stammer som snakket et keltisk språk. Opprinnelig kom de fra Sentral-Europa. Kelterne var blant få innvandrergrupper som kom landeveien til Spania. På grunn av vanskelighetene med å forsere Pyreneene, den store fjellkjeden som skiller dagens Spania og Frankrike, har det gjennom historien vært langt flere som har kommet sjøveien eller sydfra for å innta den iberiske halvøya. Den keltiske innflytelse ble så stor at befolkningen på den iberiske halvøya i kelternes storhetstid, gjerne beskrives som keltiberere. Dagens spanske regioner Galicia og Asturias regnes fortsatt til keltiske kjerneområder – det er ikke uten grunn at folkemusikken herfra gjerne byr på sekkepipe. Keltisk språk, derimot, har forsvunnet fra det moderne Spania. Oliven & Poteter skrev mer om kelterne i Iberia her: (Keltere i Spania: Nakenkrigere mot romere).

2) I det 12. århundre f.Kr.:   Feil:       Du er litt tidlig ute. Dette var før de keltiske vandringene til Iberia begynte. Keltisk kultur har satt dype spor i Spania, selv om språket deres ikke har overlevd til moderne tid slik de har i Irland og Skottland. Sekkepiper finnes forresten ikke bare irsk og skotsk folkemusikk – bare se til folkemusikken fra Galicia og Asturias – begge keltiske kjerneområder på den iberiske halvøya.

3) I det 5. århundre f.Kr.:   Feil:       I det 5. århundre e.Kr. hadde kelterne befunnet seg i Iberia lenge. På dette tidspunktet hadde også flere andre riker og kulturer etablert seg i landet og satt sitt preg på folk og kultur gjennom handel og kulturutveksling. Den keltiske kulturpåvirkningen har spilt en viktig rolle i mange deler av Spania – selv om de opprinnelige keltiske språkene for lengst har dødd ut.


Svar til spørsmål #3:        Når omtrent kom kartagerne til Iberia?


Svaralternativer:    1) Ca år 354 f.Kr. 2) Ca år 737 f.Kr. 3) Ca år 575 f.Kr.

Kartago, kartagernes hovedstad, er i dag en ruinby nord i Tunisia. Kartagerne var en av samtidens supermakter og etablerte handelsstasjoner og byer på den iberiske halvøya.


1) Ca år 354 f.Kr.:   Feil:       Du er sent ute. Kartagerne hadde allerede en lang historie på den iberiske halvøya på 300-tallet f.Kr. Det mektige riket med hovedsete i Kartago (i dagens Tunisia), hadde allerede erobret byer og områder og etablert kolonier langs kysten av Spania. Kartagerne stammer fra fønikerne som holdt til ved det østlige Middelhavet, i det området der vi i dag finner Syria, Libanon og Israel. De var dyktige sjøfolk og dominerte i flere hundre år handel og trafikk i Middelhavet. Kartagere beveget seg også innover i landet på den iberiske halvøya på jakt etter metaller, mineraler og andre ressurser de kunne bedrive lukrativ handel med. Iberiahalvøya har rike forekomster av metaller.

2) Ca år 737 f.Kr.:   Feil:       Dette er nok en stund før kartagernes erobringer på det spanske fastlandet. Riktignok var Kartago etablert av fønikerne på dette tidspunktet. Historikere flest mener det er mest sannsynlig at Kartago ble opprettet en gang mellom 846 og 813 f.Kr. Kartagos ekspansjon og kolonisering på det spanske fastlandet hadde ikke kommet i gang i 737 f.Kr.

3) Ca år 575 f.Kr.:   Korrekt:       Året 575 f.Kr. regnes som startåret for Kartagos inntreden på den iberiske halvøya. Fra dette tidspunktet og i flere hundre år fremover skulle Kartago komme til å spille en viktig rolle i Iberias historie. De anla kolonier en rekke steder både på Balearene og det spanske fastlandet. Oliven & Poteter skrev mer om kartagerne på den iberiske halvøya her: (Landet alle vil ha).


Svar til spørsmål #4:        Når omtrent kom vandalene til den iberiske halvøya?



Svaralternativer:    1) Tidlig på 400-tallet e.Kr. 2) Rundt år 150 f.Kr 3) På midten av 800-tallet e.Kr.

Geiserik var vandalenes store lederskikkelse. Han ledet folket sitt fra Iberia til Nord-Afrika og etablerte et rike der med base i Kartago. Derfra vendte vandalene tilbake og erobret blant annet de spanske middelhavsøyene. (Kilde: Youtube: Geiseric & The Kingdom of The Vandals)


1) Tidlig på 400-tallet e.Kr.:   Korrekt:       Vandalene kom nordfra og tok seg over Pyreneene til den iberiske halvøya allerede i 409 e.Kr. Det er blitt anslått at omtrent 200.000 vandaler nærmest ble jaget gjennom Frankia - av romere og ulike lokale befolkningsgrupper inntil de endte opp i Iberia. Vandalene søkte tilflukt på den iberiske halvøya et par tiår, før de ble presset til å dra videre. Oliven & Poteter har skrevet mer om temaet her: (Vandaler i Spania: Bedre enn sitt rykte?).

2) Rundt år 150 f.Kr.:   Feil:       Vi kjenner ikke folkegruppen vandalene på den iberiske halvøya så tidlig som 150 f.Kr. Vandalene er et østgermansk folk som opprinnelig var bosatt langs elven Oder som renner gjennom dagens Tsjekkia, Polen og Tyskland. En del historikere mener vandalene opprinnelig kom fra områder i Skandinavia.

3) På midten av 800-tallet e.Kr.:   Feil:       På midten av 800-tallet e.Kr. hadde vandalene for lengst blitt presset gjennom Europa og ut av Spania. I 429 e.Kr. endte de opp i Nord-Afrika der de etter hvert etablerte et mektig rike som slo tilbake mot sitt tidligere vertsland: Vandalene okkuperte blant annet Balearene og plyndret Roma, det romerske rikets hovedstad. Det er fra sistnevnte episode som fant sted i 455 e.Kr., at vi har begrepet vandalisme.


Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                    www.Olivenogpoteter.com
Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                       www.Facebook.com/Olivenogpoteter
 
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den med venner og kjente.

Kommentarer