Møt den suverene spanske fjellklatreren

Naturelskere har mye å glede seg over i Spania. Det spanske fastlandet byr på et enormt mangfold: Kystområder rike på dyre- og planteliv, store skoger i høylandet i nord, ørkenlignende strekninger i sør og snødekte fjellandskap flere steder. Det er i fjellene, særlig i det østlige Spania, vi finner den iberiske steinbukken – en sky klatrespesialist som lenge var truet av utryddelse. Bukken er et imponerende syn – med horn som er egnet både til å avskrekke og tiltrekke. Den holder gjerne til i ulendt terreng der den har få naturlige fiender. Har du lyst til å møte den iberiske steinbukken ansikt til ansikt, har Oliven & Poteter snakket med en erfaren fjellfører og biolog som arrangerer turer – for en eller noen få - i fjellområder der den staselige iberiske villgeita holder til. Og det koster ikke all verden å dra på en tredagers safari.

En gruppe iberiske hunngeiter klatrer enkelt og elegant i den spanske fjellheimen. (Kilde: Youtube, med tillatelse fra kanaleier Frederico Morais).


Den iberiske steinbukken, Capra pyrenaica på latin, er en rå klatrespesialist med store klover og korte bein – som skapt for å ta seg frem i ulendt terreng. Vi har å gjøre med veltrente muskelbunter her: Steinbukkene hopper lett fra klippe til klippe i Spanias krevende fjellandskap og det til tross for at de største hannene veier opptil 120 kg og kan bli en meter høye. Hunnene er riktignok betydelige mindre av vekst.
Både hanner og hunner er utstyrt med horn – til forsvar og for å imponere det motsatte kjønn. Hannenes horn er langt mer iøynefallende enn hunnenes og med tiden får de ofte en flott snurr. Hunnenes horn forblir mer oppad-rette og relativt korte. Men begge kjønns horn blir gjerne både større og mer imponerende med alder. Og det passer bra, for dette er dyr som verdsetter alder og erfaring.
De iberiske steinbukkene lever i grupper som det meste av året består enten av hunner med unger eller av hanner. «Sjefen» i disse gruppene er et erfarent individ. Det ser du dersom flokken føler seg truet. Steinbukker flykter i samlet tropp, og det hele koordineres og ledes av et godt voksent individ.
Det er altså snakk om en effektiv og velorganisert retrett, dog kan man undre seg over om den høye, skarpe lyden dyrene utstøter når de sanser fare, alltid er beste strategi: Den høres nemlig svært godt både av rovdyr og enhver annen som befinner seg i området.

Den spanske steinbukken finnes mange steder sør og øst i Spania, men du kan også treffe på den enkelte steder nord i landet og i innlandet. (Kilde: IUCN Red List).


Ulv, andre trusler og et forsøk på kloning
Ulven er steinbukkens eneste naturlige fiende. Og selv om spanske myndigheter har beskyttet den iberiske ulven slik at ulvepopulasjonen har mangedoblet seg de siste tiårene og nå beregnes til oppunder 2.500 individer, så utgjør ulven ingen stor trussel mot steinbukkene.
Men steinbukkene har i moderne tid ikke alltid hatt gode livsvilkår.  Jakt, utvidelse av beitemarker og areal brukt til jordbruk har alle ført til at tallet på steinbukker har falt – til dels dramatisk - i perioder. Biologene har identifisert fire underarter av den iberiske steinbukken. To av dem er allerede utdødd, den siste av dem forsvant så sent som i år 2000.
Spanske forskere har grepet til temmelig drastiske tiltak i et siste forsøk på å redde denne underarten. Etter år med prøving og feiling, lyktes det dem endelig i 2009 å klone et individ. Dette første individet som skulle gjøre «utdødd» til levende igjen, døde imidlertid få minutter etter fødselen på grunn av en misdannelse i lungene.
De to underartene som fortsatt lever på den iberiske halvøya, ser likevel ut til å ha relativt gode kår. Antall individer øker, dels så sterkt at det igjen jaktes på steinbukk. Det anslås at det nå finnes cirka 50.000 iberiske fjellgeiter. Likevel forblir populasjonen sårbar. Verdens Naturvernunion, IUCN, som overvåker status for verdens dyrearter, holder fortsatt den iberiske fjellgeita under oppsyn.

Hannen er staselig med sine lange, kurvede horn. (Kilde: Youtube, med tillatelse fra kanaleier Frederico Morais).


Opplev den iberiske steinbukken på nært hold
Om du vil beundre denne spesialisten på fjellterreng med egne øyne og ta med deg en flott turopplevelse og spennende bilder hjem, så finnes det selskaper som tilbyr turer til den iberiske fjellgeitas kjerneområder.  Oliven & Poteter har snakket med biolog, fotograf og kjentmann Juan Carlos Poveda Vera som leder fototurer til Sierra Nevada fra sin base i Guadix, en by i provinsen Granada.
Juan som snakker engelsk, tar med seg små grupper - fra et par til en håndfull personer, på sine turer for å iaktta iberiske fjellgeiter. Turene varer vanligvis tre dager, og hver dag oppholder man seg i et nytt terreng – man skal helt opp til 2.500 meter over havet i Sierra Nevada.
Han forteller at på vinterstid vil turdeltagerne støte på villgeiter med mye og tykk «vinterpels», for geitene er spesialister på å overleve under tøffe forhold. De kan også lagre fett i nyrene i løpet av sommersesongen når tilgangen på mat er god, og så tære på denne når snøen dekker marken i lange perioder.
For rundt 300 euro får deltagerne i tillegg til omvisning med fagmann, alle måltider og overnatting på hulehotellet, Las Cuevas del Tio Tobas.
Du finner Juan Carlos Poveda Vera og hans turtilbud her: http://www.natureda.com/en/.

Bare for ordens skyld: Oliven & Poteter har ingen bindinger til Juan Carlos Poveda Vera eller hans virksomhet.


Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                    www.Olivenogpoteter.com
Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                       www.Facebook.com/Olivenogpoteter
 
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.

Kommentarer