Quiz #2: Storbyer i Spania



Spania har flere enn 46 millioner innbyggere, noe som gjør landet til en av Vest-Europas mest folkerike stater. Landet har gjennomgått en rivende urbanisering i moderne tid. Frem til cirka 1950 bodde rundt 80 prosent av den spanske befolkningen på landsbygda, der de i hovedsak var sysselsatt innen jordbruket – det vil si, de arbeidet på jord som for størstedelen var eid av adelen eller den katolske kirken. I dag bor 80 prosent av spanjoler i byer, fire av dem har mer enn en million innbyggere. Mange spanske byer har en lang og fargerik historie. Prøv vår quiz og test din kunnskap om spanske storbyer. 

(Tallene vi baserer oss på er for befolkningen innenfor bygrensene samt naturlig tilhørende omland.)
 
Du finner utfyllende informasjon under hvert svaralternativ nedenfor. Det er ikke sikkert bildene gir deg riktig ledetråd.



- - - - - - - - - - - - - - -



Spørsmål #1:        Spanias mest folkerike by har omtrent like mange innbyggere som hele Norge (ca 5,2 millioner innbyggere). Hvilken by er det?

Svaralternativer:    1) Toledo 2) Madrid 3) Barcelona

Madrid er Spanias hovedstad og ligger omtrent midt i landet på den spanske høysletta.


1) Toledo   Feil:       Toledo med knappe 100.000 innbyggere er langtfra stor nok til å være Spanias største by. Byen i det sentrale Spania har riktignok vært viktig på mange måter og for en rekke folkegrupper gjennom historien. Toledo er nevnt i romerske skrifter fra før Kristi fødsel, og byen var hovedstad i et visigotisk kongedømme på den iberiske halvøya fra 542 til 725 e.Kr. Senere har kristne, muslimer og jøder alle satt sitt preg på byen og dens historie. 

Toledo er blant annet kjent for sine utsøkte metallarbeider. Allerede for flere hundre år siden reiste representanter for rikmenn og herskere fra store deler av Europa til Toledo for å få smidd sverd og andre våpen til seg og sine elitesoldater. Toledos dyktige våpensmeder benyttet metaller med høy renhetsgrad og hadde utviklet metoder som resulterte i våpen med hard overflate og en noe mer fleksibel kjerne. Det gjorde at Toledo-sverdene tålte harde slag bedre enn de fleste av samtidene tilsvarende våpen. Du kan lese mer om Toledos fremstilling av metallredskaper og våpen her: Krigere og fredelige folk i Toledo.

2) Madrid   Korrekt:       Hovedstaden Madrid er med omtrent 5,26 millioner innbyggere, Spanias største by. Byen var en liten landsby da Filip II i 1561 besluttet å flytte landets ledelse og administrasjon fra den nærliggende slottsbyen El Escorial. Madrids beliggenhet – omtrent midt på den iberiske halvøya – er praktisk på flere vis: Den beskytter mot invaderende tropper, samtidig som den gir relativt kort reisevei til alle hjørner av riket. Madrid er politisk sentrum i dagens Spania, selv om hver av landets 17 regioner har sitt eget parlament og ulik grad av selvstyre, herunder egne lover. Utenrikspolitikk, spansk EU-medlemskap, forsvarsanliggender osv. styres fra Madrid. Kongehuset har som kjent også sin base her.

3) Barcelona  Feil:          Selv med 4,25 millioner innbyggere er ikke Barcelona Spanias største by. Byen på Spanias nordøstkyst hevder seg likevel som et svært viktig handelssentrum og et yndet turistmål, Barcelona er Spanias mest besøkte by. Byen har betydelig gods- og cruisetrafikk. Beliggenheten nær den franske grensen er også et gunstig utgangspunkt i forhold til handel med andre deler av Europa.




Spørsmål #2:        Hva heter den tredje største millionbyen i Spania?

Svaralternativer:    1) Valencia 2) Las Palmas 3) Murcia
Storbyen Barcelona er blant annet kjent for sin Sagrada Familia-katedral.


1) Valencia:   Korrekt:       Valencia med omland er blant spanske millionbyer. Litt etter hvor man trekker grensene for det urbane området, regner statistikerne med at byen ved den sørlige Middelhavskysten har minst 1,5 millioner innbyggere. Byen som er hovedstad i regionen med samme navn, er Spanias tredje største målt i befolkningsstørrelse. I Valencia-regionen finnes store jordbruksområder og en betydelig mateksportindustri. Det dyrkes også ris i Valencia, så det er ikke uten grunn at den mest kjente matretten fra regionen er paella. Byen ble grunnlagt av romerne allerede i 138 f.Kr. og da kalt Valentia Edetanorum.

2) Las Palmas   Feil:       Las Palmas er ikke blant de største byene i landet, men klart den største byen på Kanariøyene. Byen ble grunnlagt i 1478 av Juan Rejón som ga den navnet Real de Las Palmas. I spissen for tropper fra Castilla, invaderte Rejón øygruppen som siden har vært en del av Spania. Columbus ankret forresten opp i Las Palmas både på sin vei til «India» i 1492 og på hjemturen fra Amerika.

3) Murcia - Orihuela:   Feil:       Selv med tillegg av nærliggende Orihuela blir ikke Murcia stor nok til å fortjene tittelen «millionby». Byen som ble grunnlagt av maurerne 825 e.Kr., ligger i regionen Murcia som blant annet er kjent for sin store og varierte jordbruksproduksjon. I tidligere tider var Murcia oppsiktsvekkende nok et senter for produksjon av silke i Europa.



Spørsmål #3:        Hva er navnet på den fjerde største millionbyen i Spania?

Svaralternativer:    1) Sevilla 2) Bilbao 3) Burgos

Sevilla er Spanias fjerde største by og blant annet kjent for enorme katedral i gotisk stil og slottet Alcázar som ligger like ved.


1) Sevilla:   Korrekt:       Sevilla med tilhørende storbyområde har nesten 1,26 millioner innbyggere, noe som helt riktig gjør den til Spanias fjerde største by. Byen ble grunnlagt av romerne under navnet Hispalis og ble senere kjent som Ishbiliyya under maurerne. Etter “oppdagelsen” av Amerika ble Sevilla et av de virkelig store økonomiske sentrene i det spanske imperiet, og byen ble gitt handelsprivilegier av kronen - det var nærmest snakk om et monopol på spansk handel over verdenshavene.
For til tross for at Sevilla ligger omtrent 80 kilometer fra kysten av Atlanterhavet, har byen gjennom historien vært et viktig sentrum for skipsfart og handel. Forklaringen er at den ligger ved en stor elv, Guadalquivir. Vi vet for eksempel at vikingene brukte elven til å ta seg frem til Sevilla, og Magellan startet sin verdensomseiling fra byen i 1519. Fra det 17. århundre tapte Sevilla gradvis status og velstand og mistet etter hvert sine handelsprivilegier til havnebyen Cadiz.
2) Bilbao   Feil:       Bilbao er en av de store byene i det nordlige Spania, men ikke landets største. Med nesten en million innbyggere, er Bilbao riktignok den største baskiske byen i Spania. Bilbao ligger i nærheten av Pyreneene og tilgangen på mineraler, en driftig befolkning samt en beskyttet havn har gjort Bilbao til et industrielt kjerneområde. Bilbao har tiltrukket seg arbeidskraft fra andre deler av Europa i generasjoner, blant annet bragte britiske gruvearbeidere med seg fotballsporten til Bilbao og Baskerland.  Du kan lese mer om fotball og Spania her: “The beautiful game”. Farvannene utenfor Bilbao er kjent for å være ganske tøffe, likevel er byens havn viktig for utskiping av varer og handel med Frankrike, Storbritannia og andre europeiske land.
3) Burgos   Feil:       Burgos, som ligger i det nordlige Spania har omtrent 200.000 innbyggere, men er ikke lenger blant de aller største spanske byene. Byen har spilt en særdeles viktig rolle i spansk historie og var blant annet i perioder hovedstad i kongedømmet Castilla under den lange kristne gjenerobringen av den iberiske halvøya. En rekke kjente personer fra spansk historie er knyttet til byen og dens nære omegn. Den mest feirede av disse er nok Rodrigo Diaz de Vivar, han er den enkeltpersonen som kommer nærmest det vi må kunne kalle en spansk nasjonalhelt. Les mer om ham her: El Cid – spansk nasjonalhelt.



Spørsmål #4:        Hvilken spansk by har det største t-bane/metrosystemet?

Svaralternativer:    1) Barcelona 2) Bilbao 3) Madrid
Flere byer i Spania har t-bane/metrosystemer for å frakte folk rundt i byen og ut til forstedene. Dette bildet er fra Bilbao.


1) Barcelona  Feil:       Barcelona, Spanias neststørste by, har det tredje lengste spornettet av landets byer. Byens t-bane/metrosystem åpnet i 1924 og har per dags dato drøyt 151 km spor som frakter 426 millioner reisende i året. Antall stasjoner oppgis til 180.

2) Bilbao   Feil:       Bilbaos sporveissystem er et av de nyeste metrosystemene i Spania. Det ble åpnet så sent som i 1995 og har et spornett på cirka 45 kilometer som frakter nesten 90 millioner passasjerer per år. Antall stasjoner er 48.

3) Madrid   Korrekt:       Madrid har med nesten 295 km spor, det klart lengste metrosystemet i Spania. Madrids t-banesystem åpnet så tidlig som i 1919, men har senere blitt utbygd i flere omganger. Drøyt 625 millioner passasjerreiser i året er fordelt på 301 stasjoner.




Spørsmål #5:        I hvilken spansk by finner vi landets største havn for godstransport?

Svaralternativer:    1) Valencia 2) Cartagena 3) Barcelona
Valencia er Spanias tredje største by og er blant annet kjent for sitt moderne konferanse- og messesenter.


1) Valencia:   Korrekt:       Valencias havn er Spanias travleste godshavn. Havnen er faktisk den femte største i Europa og den aller største containerhavnen ved Middelhavet.

2) Cartagena:   Feil:       Cartagena er både historisk og i moderne tid en svært viktig spansk havneby, men den er langt mindre enn både Valencia og Barcelona. Cartagena er først og fremst viktig som havn for den spanske marinen og for cruisetrafikk. Byen som ble grunnlagt av kartagenere fra Nord-Afrika i år 227 f. Kr. fikk passende nok navnet «Nye Kartago», og ligger i regionen Murcia på den spanske sørøstkysten. Den har fungert som en marinebase og viktig havn under ulike riker og makter, herunder romere, vandaler, visigotere, maurere og kastillanere.

3) Barcelona:   Feil:       Barcelona har en stor havn og er den travleste spanske cruisehavnen. Men selv Barcelona må gi tapt for Valencia når det kommer til sjøveis transport av gods.



Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                 www.Olivenogpoteter.com
Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                   www.Facebook.com/Olivenogpoteter
 
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den med venner og kjente.

Kommentarer