Spansk design: Tilbake til 70-tallet

Spanske designere hevder seg blant de beste i verden på flere fronter: Klær og mote, teknologi og arkitektur. Men spansk kreativitet kommer også til uttrykk i møbler og interiørdesign. Og i årets innredningstrender henter designere og produsenter inspirasjon fra en periode mange av oss drar kjensel på. Noen husker den nok med glede, andre med en slags skrekkblandet fryd - for nå er det 1970-tallet som skal hentes frem fra glemselen og inn i stua. Oliven & Poteter har snakket med Mariana Ramselius fra Silander & Holst, interiørarkitekter som har etablert seg på Costa Blanca.

I 2019 skal det møbleres med planter og makramé og det brukes mye rosa-farger.


Husker du makraméarbeider av grovt tau, gjerne selvlagd og brukt som veggpynt eller en fiffig liten sak til å henge opp planter i, fargesterke hyggelamper i plastmaterialer og innredning med store grønne planter? 1970-tallet er på full fart tilbake inn i hjemmet. Det er kanskje ikke alt vi hilser velkommen tilbake med like stor glede, men med inspirasjon fra en epoke som ligger omtrent 50 år tilbake i tid kommer også kvalitet, både i materialvalg og arbeid.

”Det blir 1970-tallet i litt ny tapning,” poengterer Mariana Ramselius fra det svenske interiørarkitektfirmaet Silander & Holst som har virksomhet både i Skandinavia og på Costa Blanca.

Mariana følger godt med i hva som rører seg innen spansk interiørdesign. Sist høst besøkte hun den store interiørmessen Feria Hábitat som går av stabelen hver september i Valencia. Messen er et viktig internasjonalt utstillingsvindu for spanske interiørdesignere og -produsenter.

I 2018 hadde messen med 415 utstillere flere enn 26.000 besøkende. Mange av dem var innkjøpere fra andre europeiske land, særlig i Øst-Europa, men interessen var ifølge arrangørene også betydelig fra arabiske gulfstater og land i det øvrige i Asia.

”I 2019 er møbler i mørkt tre tilbake for fullt,” forteller Mariana. Det blir kvalitetsmøbler, i treslag som eik, teak og valnøtt.  Borte er de rustikke og tunge møblene som var populære for et tiår siden – årets trender legger vekt på vakkert håndverk - elegante og forholdsvis lette møbler i tråd med 1970-tallets idealer.

Det monokrome lever videre i årets interiørtrender, dog gjerne med aksenter i sort som en pute, et pledd eller lignende. Men skal du riktig følge moten når det gjelder farger, er grønne og gule nyanser verdt å merke seg. Årets farger er generelt i det litt kalde spekteret.

Og mens vi snakker om grønt: Det skal innredes med grønne planter i år. Plantene kan gjerne ruve: ”Nå møblerer vi med planter,” forteller Mariana Ramselius. Om du har en ampel i makramé, så kan du forresten trygt finne den frem og plassere dine fineste grønne planter i den – da er du riktig med på interiørnotene. Mariana forteller at håndarbeidet makramé også blir å se brukt som veggpynt og i lamper fremover.

Skal du ominnrede? 1970-tallet inspirerer trender for 2019.


Belysning er viktig i ethvert interiør, og på Feria Habitat vises hvert år en hel del av det nyeste og beste fra spanske designere. ”Markedet fremover vil by på en masse herlige belysningsarmaturer og lamper,” forteller Mariana entusiastisk. Og det kan være både stort og glitrende selv om designet nå skal være forholdsvis stramt. ”Myslamporna,” som Mariana kaller koselampene som mange av oss husker fra 70-tallet, er kanskje de gjenstandene som forblir mest uforandret. Her blir det plast og glassfiber, akkurat som den gang, og da selvsagt i glade farger.

Siden 1970-tallet har vi riktignok fått LED-lamper. De holder lenge, og Mariana Ramselius minner om at de nå er å få kjøpt i varmere fargetoner enn da de først kom på markedet. Tidlige LED-lamper ga et lys som var omtrent like varmt og sjarmerende som arbeidsbelysningen i et industrielt produksjonslokale. Mariana velger ofte LED-belysning med dimmere som lar deg regulere lysstyrken. Hun minner likevel om at LED-belysning oftest fordrer spesial-dimmere og at dersom du setter en moderne LED-pære i gammelt armatur, kan du ende opp med et flimrende lys.

Fløyel er et stoff som fortsatt er populært hos spanske designere, brukt ikke minst i gardiner, til sofatrekk og lenestoler.  

Skal du markere deg blant de aller mest vågale og trendy på interiørfronten i 2019, forteller Mariana at du bør skaffe deg en riktig stor, rosa sofa. Og alle rosanyanser er ”lov” i år (vi forutsetter at du får mannen i ditt liv med på innkjøpet) – fra pudderrosa til en nokså høylytt cerise.

Har du lyst til å besøke Feria Hábitat selv, er det bare å sette av en eller flere dager fra 17. til 20. september 2019 – da lover arrangørene 45.000 kvadratmeter fylt med møbler, interiørartikler, belysning og relaterte produkter. Mer informasjon finner du her: Feria Hábitat Valencia.

Hvis du trenger å finne tilbake til den riktige, spanske 70-talls stemningen, kan du høre Baccara fra 1977 her: Baccara - Yes Sir, I Can Boogie.

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                    www.Olivenogpoteter. com
Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                       www.Facebook.com/Olivenogpoteter


Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.

Kommentarer