“The beautiful game”

Vi er i gang! Verdens største fotballfest har startet, og flere hundre millioner fans over hele verden er klar for å sette mat og drikke i halsen ved hver målsjanse og juble over favorittlagets mål. Hvilket lag heier du på? Til sammen 32 land kjemper om VM-tittelen, Spania er med – nok en gang. Laget som er gitt tilnavnet ”Landslaget som er verst når det gjelder,” stiller riktignok uten treneren som brakte det til Russland. Han fikk avskjed dagen før første avspark i VM. Spania har deltatt i hele 13 av totalt 19 verdensmesterskap siden 1920, men klubbfotballen får gjerne langt større oppmerksomhet fra hjemmepublikummet enn landslaget. Fra britiske fremmedarbeidere tok med seg spillet til den iberiske halvøya sent på 1800-tallet har klubblagene hatt heltestatus, og landslagskampene slitt med å fylle tribunene. Stiller Spania endelig med 12. mann på laget i år?

 
Verdens største fotballshow er i gang i Russland, 32 nasjoner kjemper om det gjeveste trofeet.


Selv de minst fotballinteresserte har nok fått med seg at Spania har klubblag som er blant Europas og verdens aller beste. Spillere fra de to mest kjente klubbene, Real Madrid og Barcelona, har i årevis utgjort grunnstammen i det spanske landslaget. Det kan virke merkelig da at landslaget ikke har bedre resultater å vise til. Bare en eneste gang har Spania vunnet VM, og det var i 2010 i Sør-Afrika. Før seieren var landslagets beste plassering i VM en fjerde plass, og det var så langt tilbake som i 1950. Frem til 2008 markerte det spanske landslaget seg bare unntaksvis i det absolutte toppsjiktet i internasjonal fotball.

Og det å være vertsland for store internasjonale turneringer, har heller ikke hjulpet på prestasjonene - snarere tvert i mot. Ikke engang da Spania var vert for fotball-VM i 1982 lyktes det spanske landslaget i særlig grad. Ifølge statistikk fra FIFA, fotballens internasjonale organisasjon, er det bare to land som har oppnådd lavere poengsummer når de har vært vertsland enn når de spiller store turneringer i utlandet: Brasil og Spania.

Ingenting i veien med fotballinteressen
I en undersøkelse fra 2014 sier 67 % av de spurte spanjolene at de er interessert i fotball og at de har en favorittklubb. Tre firedeler av dem, rapporterer at de ser kamper med yndlingslaget så ofte som mulig. Spania har nesten en million aktive fotballspillere (både kvinner og menn) og mer enn 20.000 klubber. De mest populære klubbene blant fansen er, ikke overraskende, Real Madrid (som nesten 40 % av de spurte følger), Barcelona (med drøyt 25 %) og Atletico Madrid (16 %). Andre klubber som Valencia, Athletico Bilbao og Sevilla støttes av rundt 3,5 % av befolkningen.

Landslaget derimot har tradisjonelt ikke hatt på langt nær den samme støtten eller nytt godt av det samme engasjementet som klubblagene. Selvfølgelig er det innbyggere som heier på landslaget, men Spania har også fotballsupportere som rett og slett håper at landslaget gjør det dårlig, og andre som ikke bryr seg om de vinner eller taper.

De siste årene ser det likevel ut til at noe er i ferd med å skje med oppslutningen om det spanske landslaget i herrefotball. Enkelte vil ha det til at rivaliseringen mellom spillere fra hovedmotstanderne Real Madrid og Barcelona må gis mye av skylden for landslagets beskjedne prestasjoner. Med hyppigere kjøp og salg av spillere og trenerskifter på tvers av klubber de siste årene, har kanskje denne rivaliseringen blitt noe mindre skarp. 

I tillegg er det tatt grep fra landslagets side for å få med seg publikum rundt om i Spania på en annen måte enn tidligere. Frem til kvalifiseringen til EM i 1996 ble alle landskamper i Spania spilt i Sevilla, men fra da av spilles slike kamper på baner spredt over hele landet – det spanske landslaget har for eksempel spilt flere kamper i vårt nærmiljø her på Costa Blanca, blant annet i Murcia og Alicante.
 
Hva kan det spanske landslaget få til i verdensmesterskapet i Russland denne sommeren?



Fotballfrelste britiske fremmedarbeidere
Det var briter som sørget for at fotballen i moderne form kom til Spania. Det skjedde mot slutten av 1800-tallet. På den tiden var det faktisk betydelige kolonier av britiske fremmedarbeidere i Spania. Mange av dem hadde funnet seg jobb på skipsverft eller i gruver. Britiske sjøfolk oppsøkte gjerne landsmenn i Spania når de hadde landlov, og fotball var den gang som nå en populær fritidsbeskjeftigelse. Det tok ikke lang tid før den spanske lokalbefolkningen fattet interesse for fotballen.

Den første offisielle fotballkampen i Spania ble visstnok spilt i Sevilla den 8. mars 1890. Om kampen har krav på tittelen ”første offisielle fotballkamp på spansk jord” eller ei, kan kanskje diskuteres, men lagoppstillingen gir i alle fall et inntrykk av hvor viktig britene var for fotballens fremvekst på den iberiske halvøya: med unntak av to spillere på hvert lag var samtlige deltagere britiske.

Både Catalonia og Baskerland var områder med mange britiske fremmedarbeidere rundt år 1900. Catalonia var Spanias mest industrialiserte region og tiltrakk seg derfor mange arbeidssøkende fra andre land. I Barcelona var man tidlig ute med fotball, så det er ikke uten grunn at det lokale laget derfra er blant de aller beste den dag i dag. Fotballklubben Bilbao ble forresten grunnlagt av britiske skipsverfts- og gruvearbeidere samt baskiske ungdommer som hadde vendt hjem etter studieopphold i Storbritannia.

Den britiske påvirkningen på spansk fotball kan du også se på mange av navnene på spanske fotballag: FC (Football Club), Athletico (Athletic Club) osv.

Ut med treneren, inn med seier?
Støtte fra fans og publikum omtales i fotball gjerne som lagets 12. spiller – og det spanske landslaget er tradisjonelt ikke spesielt godt vant med slike ”forsterkninger”. Som vi skrev i artikkelen “Er Spania et land?”, så har antallet tilskuere på landskampene vært langt lavere enn på mange kamper på klubbnivå. Pinlig glisne tribuner under landslagskamper er langt fra noe ukjent fenomen.

Årets oppgave for Spania er å tilrive seg tittelen som verdensmester fra Tyskland. Spania spiller i gruppe B mot nasjoner som Portugal, Marokko og Iran. I kveld, fredag, møter Spania Portugal i sin første VM-kamp.

Det har vært en dramatisk opptakt til VM for Spania. Onsdag fikk landslagets trener, Julen Lopetegui Argote, sparken uten forvarsel. Dagen før kom meldingen om at han blir ny trener for Real Madrid, han fikk avskjed som trener for landslaget fordi han ikke hadde informert det spanske fotballforbundet om prosessen som ledet frem til kontrakt med klubblaget fra Madrid. Senere samme dag kom beskjeden om at Real Madrid-legenden Fernando Hierro tar over etter Lopetegui og dermed skal lede landslaget i VM. Er det verdensrekord i raskt skifte av landslagstrener?

Hvordan trenerbyttet vil påvirke prestasjonene, får vi se i løpet av den neste måneden. Motgang kan som kjent føre til større samhold og bedre innsats. Dramatikken rundt det spanske landslaget ser i alle fall ut til å fortsette.

Her hos Oliven & Poteter skal vi heie på Spania, men i mangel av norsk deltagelse håper vi også på riktig gode prestasjoner fra Sverige, Island og Danmark. Lykke til!

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                  www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss noen ord:        olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                    www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.




Kommentarer