Bedre enn vann: saltet vannmelon

Både hos Oliven og Poteter er det varmt om dagen – og varmere skal det visstnok bli. Åtte glass vann påstås det at man bør drikke hver dag for å holde seg i form. Vann er riktignok utmerket for ”sommerkroppen”, men vann uten tilsetninger kan bli litt kjedelig i lengden og er verken den mest effektive eller smakeligste måten du kan tilføre kroppen væske på nå i sommervarmen. Har du prøvd vannmelon med salt- eller krydderdryss? Det kan måle seg med de mest avanserte hydreringsdrikkene på flaske. Og har du ikke forsøkt det før, så vil smaken kanskje overraske.

Vannmelon med et lett dryss av salt, er en perfekt tørstelukker i varmen.

Det bugner av vannmelon på markeder og i butikker for tiden. Billig er frukten også, godt under en euro per kilo. Den røde varianten er den vanligste, men hvit og gul vannmelon er ikke nymotens de heller. Vannmelon uten frø derimot har bare vært på markedet siden 1990-årene. Skjønt helt uten frø er de nå ikke, frøene er bare små og underutviklede og de fleste av oss svelger dem unna uten problemer.

Vannmelonen trives i tropiske og subtropiske strøk, den trenger temperaturer på over 25 grader over lange perioder for å utvikle seg fullt ut. Det sydspanske klimaet er med andre ord perfekt for å dyrke vannmelon, det skjønte maurerne ganske raskt etter at de hadde inntatt det spanske fastlandet. Det er dokumentert at vannmelon ble dyrket i Cordoba så tidlig som i 961 e.kr. og i Sevilla noe senere i 1158. Fra Spania spredte vannmelondyrking seg sakte men sikkert i Europa, så langt nord det var mulig å få noenlunde moden frukt.

Vannmelonen stammer fra Nord-Afrika, og vi vet at den ble dyrket i det fruktbare beltet rundt Nilen allerede i det andre årtusen f.Kr. for arkeologene har funnet frø i utgravinger fra det 12. dynasti og i graven til den kanskje mest berømte av alle faraoer, Tutankhamon.

Melonen ble tidlig populær langt utover det afrikanske kontinent, allerede i det 7. århundre e.Kr. vet vi at den ble dyrket i India, og fra det 10. århundre stiftet kineserne bekjentskap med vannmelonen. Kina er forresten vår tids største vannmelonprodusent, men her i Spania er det selvsagt ingen grunn til å gå over bekken etter vannmelon. Spania er riktignok ikke blant verdens aller største produsenter, men landet står ifølge tall fra FNs matvareorganisasjon FAO, for omtrent 25 prosent av verdens eksport og er dermed det enkeltlandet som eksporterer mest vannmelon.

Planten er ikke noe å prøve seg på å dyrke selv med mindre du har rikelig med plass i hagen. Stengelen kan bli opptil tre meter lang. Vekten på fruktene varierer sterkt, fra beskjedne 2,5 kilo til ganske upraktiske størrelser for de fleste husholdninger: Vannmeloner med en vekt på opptil 100 kilo er ikke ukjent.

Vannmelon dyrkes nå i store deler av verden, men Spania er verdens ledende eksportør.

Søtt og salt i skjønn forening
Vannmelon inneholder ca. 92 prosent vann – det er nesten så man kan si at melonen er en slags flytende i fast form. I tillegg til store mengder vann inneholder den også vitamin C, A, og B6 samt mineraler som kalium og magnesium, som er viktige blant annet for å forebygge muskelkramper, en hyppig forekommende konsekvens av dehydrering. Røde varianter av vannmelon inneholder dessuten antioksidanten lykopen. Det er det samme stoffet som gir den røde fargen til tomater, paprika, nyper og lignende. Lykopen kan blant annet beskytte huden mot solbrenthet, kanskje noe å tenke på i solsteken?

Det naturlige sukkeret i vannmelonen hjelper kroppen å holde på væsken du tilfører. Salt bidrar også til bedre hydrering, så det er ikke uten grunn at man i mange land i verden får servert en liten saltbøsse ved siden av vannmelonskiven. Tar du en titt på ulike sportsdrikker i butikken, vil du blant ingrediensene raskt få øye på tre som går igjen, uansett innhold for øvrig: vann, salt og sukker. Dette er ingredienser som er viktige for å erstatte såkalte elektrolytter i kroppen slik at energinivået holdes på topp ved trening eller i varmt vær.

Har du ikke prøvd saltdryss på vannmelon, virker det kanskje litt rart, men saltet her fungerer smaksmessig på samme måte som salt i grøten eller brødvarene. Tenk deg slike varer uten salt – det blir litt tamt. Slik er det med salt på vannmelonen også – det lille saltdrysset forsterker vannmelonens gode smak. Merk deg at vi snakker om litt salt: Nøkkelen er et lite og jevnt dryss på melonens snittflate.

Vannmelon med ristede fennikelfrø er kanskje en ny variant for mange. Vannmelon fås også med hvitt fruktkjøtt.

Vil du gjøre enda litt mer ut av vannmelonen, kan du prøve fennikelsalt. (Du kan lese mer om fennikel i vår artikkel her “Kjenner du fennikel?”.) Rist en spiseskje fennikelfrø i tørr stekepanne over middels varme til det begynner å lukte godt og lakrisaktig. Det tar ca. 3-4 minutter. Sett frøene til avkjøling, ti minutter holder. Knus frøene, gjerne litt grovt, i en morter, med et kjevle eller lignende og bland med to teskjeer havsalt. Denne salt/krydderblandingen er nok til en vannmelon på ca. 2,5 kilo. Ekstra smakelig blir retten om du har latt melonen bli kald i kjøleskap en stund før servering. Dette er dessert eller snacksmat god nok til å invitere gjester på!


Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                  www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss noen ord:        olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                    www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.







Kommentarer