Både
blader og blomster av oregano er spiselige.
|
Denne
uken har Oliven & Poteter høstet oregano – i Spania og i Norge. Den vokser
nemlig vilt i begge land – fra bakkene opp fra Middelhavet i sør og til
Polarsirkelen i nord finner du den. I juli er det raskt gjort å plukke
vinterforsyningen av denne vakre urten som gjerne har små fiolette eller lilla
blomster akkurat på denne tiden.
Det
spanske navnet orégano ligger ganske så nært opptil det latinske orīganum,
som igjen skal være hentet fra de greske ordene for fjell, óros, og lys,
gános. Navnet sier en hel del om hvor vi kan finne viltvoksende oregano
uansett breddegrad: Den trives på solrik berggrunn, i fjellsprekker og
steinrøyser der jorda er kalkrik, skrinn og tørr. Planten, som blir opptil 50
cm høy, har antagelig kommet med kalkrike bergarter fra sydligere strøk – fra
Middelhavsområdet, for det er der oreganoen har sitt opphav.
En del synes å tro at oreganoen først
kom til Norden da vi begynte å få smaken på sydlandsk mat som pizza, men
oregano er kjent på nordlige breddegrader fra tidlige tider, Allerede på
1200-tallet omtaler for eksempel danske Henrik Harpestreng, som gjerne regnes
som Nordens første formelt utdannede lege, oregano. På Harpestrengs tid ble
urten blant annet blandet med honning og brukt mot hoste og gulsott og for å
lindre tannverk. Opptegnelser om gamle matskikker viser også at oregano har
vært kjent blant folk flest i Norden.
I Norge
er det først og fremst i kystnære strøk, vi finner oregano i tradisjonsmat. Fra
Vestlandet vet vi for eksempel at oregano ble brukt i julemat som sylte og
rull. Nedlagt sild ble også gjerne krydret med oregano. ”Da jeg kom til Italia
og spiste maten der, syntes jeg den smakte som nordlandsk mat,” skriver
Annemarta Borgen i sin etter hvert klassiske bok ”Urtehagen på Knatten” (den
kan du forresten lese på Bokhylla.no, se vår artikkel om temaet her: Hundrevis av bøker om
Spania - gratis!). Annemarta Borgen vokste opp i
Gildeskål, litt sør for Bodø.
Oregano
går riktignok under lokale, nordiske ”dekknavn.” Bergmynte, kungsgress, kung,
skogmynte, ølkom, konungagräs og spansk humla, er noen av dem. Skjønt dekknavn
– mange av navnene gir en god pekepinn på de mangfoldige bruksområder for den
aromatiske urten.
Flere
nordiske navn på oregano er forbundet med kongelighet. Den svenske botanikeren
Linné har kanskje forklaringen på det: ”Härmed färgas ull rød eller purpur
lik,” skriver han. Oregano gir en farge som i alle fall ligner den fargen som i
århundrer var forbeholdt keisere og kongelige. Den ekte purpurfargen er som
kjent laget av noe så eksklusivt som forråtnede purpursnegler.
![]() |
Oregano vokser vilt både i Norden og i Spania.
Den er lett å dyrke i potter og tåler godt å tørke mellom vanninger.
|
Den spanske humle
Oregano
som vokser i varme, tørre områder ved Middelhavet blir unektelig mer intens på
duft og smak enn vår nordiske variant. Oregano trenger sol for virkelig å komme
til sin rett. Næringsfattig, tørr jord med masse sol gir en sterk, intens smak.
Vil du
virkelig prøve ut smaken på lokal oregano i Spania, så finn en bod på et
utendørsmarked der det selges vilthøstet, tørket oregano. Ta den med hjem og
gjør som mange spanjoler, særlig de som holder til på sørkysten av landet: Hell
god olivenolje på en liten skål, knus litt oregano mellom fingrene og dryss
over. Dypp godt brød i olje-/krydderblandingen – da vet du ganske raskt om du
har å gjøre med kvalitetsvare. Olje og oregano er forresten et utmerket
alternativ til smør på brødet om du skal spise det som tilbehør til lunsj eller
middag.
I
Spania vil du ofte få servert oregano på toppen av salater, i supper og
stuinger og til både fisk og kjøtt. Mange krydrer den berømte chorizo-pølsen
med oregano. Oliven marinert i olje og oregano er en delikatesse. Den flerårige
urten kan brukes til så mangt.
Oregano er en plante som ble høyt
verdsatt allerede av oldtidens grekere. Den skal ha blitt oppfunnet av selveste
kjærlighetsgudinnen, Afrodite, ble det sagt. Langt senere, på 1500-tallet
anbefalte den engelske urtelegen Nicholas Culpepper te trukket på oreganoblader
for å rense kroppen og for å bekjempe virkningene av slangebitt. Mange steder
er oregano forresten brukt for å holde skadelige insekter på avstand. Maur skal
visstnok mislike oregano-duft. Oregano har i det hele tatt blitt sett på som
litt av et universalmiddel i mange verdenshjørner.
I likhet med timian inneholder oregano
tymol, som har en desinfiserende virkning. Det er nok derfor te av oregano
gjennom historien er brukt ved infeksjoner i munn og svelg. Brukt med måte,
skal urteteen visstnok også bidra til rolig søvn – det kunne kanskje vært
nyttig i disse sommerhete tider? I våre dager har vi funnet ut at oregano byr
på sterke antioksidanter og i alle fall derfor kan gi et aldri så lite bidrag
til helsa.
Hvordan det nå enn måtte være,
oregano trives som mange av oss både i Norden og på sørligere breddegrader. I
nord blir smaken på oregano gjerne mild og rund, i sør fyrrig og sterk. Smak og
behag.
Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi publiserer nye artikler hver
mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Vi setter pris på å høre fra deg!