Noe av det beste med livet her sør i Spania er at det er så enkelt å
spise godt og sunt uten å bruke all verdens tid på matlaging. Markeder og
butikker bugner av solmoden frukt og smakfulle grønnsaker året rundt. Vi har så
vidt rundet hjørnet til september måned, men sommervarmen fortsetter nok en
stund ennå. Noen ganger er appetitten litt påvirket av varmen, dessuten frister
det ikke å tilbringe lang tid ved komfyren: Skal du ha deg et velsmakende lite
måltid som selv en ernæringsekspert må elske, så prøv en smoothie. Den er
ferdig på fem minutter. Akkurat nå er fersk fiken, aprikos, fersken og melon på
topp. Vi gir deg oppskrift på en deilig smoothie som du har ferdig på fem
minutter og som du kan variere i det uendelige.
En smoothie kan være så mangt, det er kommet en rekke varianter av denne tykke, deilige fruktdrikken i butikkene de siste årene. Her i huset holder vi på at den aller beste (og sunneste) smoothien lager du selv. Og det er kjapt gjort – du rekker ikke en sving på supermarkedet før den hjemmelagde smoothien er ferdig - uansett hvor nær butikken du måtte bo. Du kan gjerne slumpe – å lage god smoothie er ingen eksakt vitenskap.
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.
Smoothie
med ferske fiken og mandarin smaker fortreffelig i sommervarmen.
|
En smoothie kan være så mangt, det er kommet en rekke varianter av denne tykke, deilige fruktdrikken i butikkene de siste årene. Her i huset holder vi på at den aller beste (og sunneste) smoothien lager du selv. Og det er kjapt gjort – du rekker ikke en sving på supermarkedet før den hjemmelagde smoothien er ferdig - uansett hvor nær butikken du måtte bo. Du kan gjerne slumpe – å lage god smoothie er ingen eksakt vitenskap.
Til tre forholdsvis små glass
smoothie (eller to store, så klart) trenger du:
·
2 godt modne bananer (bruk gjerne de
som har blitt liggende litt lenge i fruktfatet og har fått små brune flekker,
nesten som fregner.)
·
6-8 ss yoghurt (gresk yoghurt smaker
godt, men du kan bruke vanlig yoghurt, kefir eller annet surmelksprodukt, etter
hva du selv foretrekker)
·
2-3 ss melk (du kan fint erstatte
kumelk med mandeldrikk, rismelk eller lignende. Det samme gjelder forresten
yoghurt/surmelk over.)
·
2 typer bær eller frukt, samlet vekt
mellom 100-200 gram, det blir omtrent en kopp
Om du er glad i søtt, kan du også ha i litt sukker, honning eller
lønnesirup. Dadler blir også deilig og søtt i smoothie.
Bananer
og frukt kuttes i grove biter og has sammen med de andre ingrediensene i
blender eller en beholder du kan bruke stavmikser i. Kjør på til du har en
nokså jevn masse, et par minutter skulle holde. Vil du ha den litt tynnere,
setter du til mer melk, tykkere smoothie får du ved å sette den i kjøleskapet
en halv times tid før du inntar drikken.
På denne tiden av året, kan
vi anbefale fersk fiken i smoothie, det blir nydelig og friskt. (Du kan lese
mer om fersk fiken her: Fiken: perfekt på augustbordet.) Fersken, aprikos og melon er også herlig nå i august og september.
Granateple gir også en smakelig smoothie, synes vi.
Smoothie med eple og aprikoser smaker
er en god variant på denne tiden av året.
|
Smoothien har det meste av det du trenger i et sunt lite måltid.
Er du opptatt av å øke innholdet av protein og andre godsaker, er det
kjempegodt å ha i mandler eller nøtter før du finmoser det hele. Ekspertene
mener vi bør få i oss litt mandler eller nøtter hver dag, og det er ikke
vanskelig å få tak i lokaldyrkede mandler i Spania. Vil du gjøre smoothien enda
mer ”spansk” kan du forresten bruke chufa-melk i stedet for vanlig kumelk. (Se
vår artikkel om chufa her: Chufa: Historisk
supermat fra Valencia.)
Vi varierer smoothien etter årstiden og hva vi liker best – bare
forholdet mellom ingrediensene er omtrent som i oppskriften over, går det bra.
”Fem om dagen” anbefaler ernæringsmyndighetene. Å få i seg fem
typer grønnsaker eller frukt hver dag, er ikke så vanskelig om man tar en
smoothie som mellommåltid eller dessert.
Har du en smoothie-favoritt?
Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.blogspot.com
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:
www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Vi setter pris på å høre fra deg!